Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Pd. Afryka


1267738916_pdafryka1.jpgW roku 1498 Vasco Da Gama opłynął Przylądek Dobrej Nadziei i wylądował w Natal. Ale dopiero w 1657 niejaki Jan van Riebeek komendant pierwszego kontyngentu holenderskiego przybyłego do Afryki Południowej zorganizował pierwszą kolonię w Afryce Południowej. Do historii światowego winiarstwa przeszło słynne zdanie, zapisane przez niego 2 lutego 1659 roku: "Dzisiaj, niech Bogu będą dzięki, po raz pierwszy zrobiliśmy wino z gron kapsztadzkich". Winne krzewy w pobliżu Kapsztadu, u stóp Tafelbergu, Holendrzy zasadzili cztery lata wcześniej, ale zbiory, o których pisał komendant, nie były tak naprawdę udane. Historia uwieczniła inne świadectwo spisane w 17 lat po odpłynięciu van Riebeka do Holandii przez Simona van der Steela, gubernatora Kapsztadu. Żalił się, że lokalne wina mają "budzącą największy sprzeciw kwaśność". Założył on Groot Constantia, jedną z najsłynniejszych południowoafrykańskich winnic, gdzie wyrabiano słodkie wina deserowe, cenione potem przez Napoleona czy Bismarcka.

Wielkiego wina Holendrzy pewnie nigdy by nie zrobili - po prostu się na tym nie znali. W sukurs winiarstwu południowoafrykańskiemu przyszła historia. Pod koniec wieku XVII hugenoci, wypędzeni z Francji na mocy edyktu nantejskiego, osiedlili się w wielu regionach kraju, między innymi w znanych dziś zagłębiach winiarskich: Paarl, Franschoek czy Stellenbosch. To oni dokonali rewolucji w południowoafrykańskich winnicach, wykorzystując umiarkowany klimat i wyśmienitą glebę do produkcji najlepiej tam owocujących szczepów.

»Wina regionu
Barista Pinotage

100% PINOTAGE 2016
Bardzo intensywny smak kawy oraz aromaty czekolady z niuansami dojrzałej morwy, śliwki i marakui. Słodkie aromaty wanilii, delikatne na podniebieniu, soczyste z dużą ilością garbników.
Wino jest gotowe do spożycia.

Pić samodzielnie lub z daniami z ciemych  mięs lub ulubioną pizzą z dużą ilością sera.

Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2015

Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon;  

jest kupażem cabernet sauvignon (86%) i cabernet franc (14%). Przed butelkowaniem wino dojrzewało 20 miesięcy (z czego 60% w nowych beczkach z dębu francuskiego). W kieliszku głęboko rubinowe z granatowymi refleksami. W nosie uwodzi wyrafinowanym aromatem soczystych ciemnych owoców, tytoniu i wiosennych przypraw. W ustach gładkie, pełne, sycące, z przewagą czarnych porzeczek, cassis, wanilii i tymianku. Finisz długi, niezapomniany o subtelnych taninach i żywej kwasowości.

Survivor Barrel Select Chenin Blanc 2020

Western Cape - Swartland

100% Chenin Blanc

Winogrona zbierane są rano, aby zapewnić, że dotrą do piwnicy w chłodzie. Winogrona są tłoczone, a sok fermentuje w temperaturze 12 stopni przez trzy tygodnie, z czego 30% w kadziach ze stali nierdzewnej i 70% w dębowych beczkach. 

Kolor cytrynowo żółty, w nosie morele, brzoskwinia i subtelne nuty drewna i wanilii. Wino owocowe z dużą ilością owoców pestkowych, w posmaku subtelne nuty drewna i limonki.

Pyszne z francuskim plackiem cebulowym jak również z camembertem i kurczakiem pieczonym w piekarniku.

Nagrody; Silver - International Wine & Spirit Competition, over de 2017-vintage.

Survivor Barrel Select Pinotage 2019

Western Cape - Swartland

100% pinotage.

Winogrona zbierane są rano, aby zapewnić, że dotrą do piwnicy w chłodzie. Winogrona są fermentowane w temperaturze 22-25 stopni przez 4 do 6 dni. Następnie wino dojrzewa przez kolejne 18 miesięcy w dębie, z czego 95% jest francuskie i 5% amerykańskie. 20% beczek jest nowych.

Kolor rubinowo czerwony. W nosie wyraźny zapach śliwki, wiśni z pikantnymi akcentami. Pełne wino z czarnymi owocami (wiśnie, suszone śliwki), uzupełnione nutami cedru i przypraw.

Pyszne ze słodkimi marynowanymi żeberkami barbecue, również z pieczonym kurczakiem i serem Gouda.


Survivor Barrel Select Wild Yeast Syrah 2018

Winogrona zbierane są rano, aby zapewnić, że dotrą do piwnicy w chłodzie. 30% winogron umieszcza się bez wygniatania w 500-litrowych beczkach z francuskiego dębu, a następnie dodaje 70% winogron tłoczonych. Fermentacja rozpoczyna się spontanicznie i trwa 10 dni. Po fermentacji beczki są zamykane, a winogrona pozostają w kontakcie ze skórą przez 60 dni. Następnie przelewa się wino do beczek z dębu francuskiego używanego na 12 miesięcy.

olor jest purpurowo-czerwony, w nosie maliny, fiołki i czarne porzeczki. W ustach czekolada, czarny pieprz, przyprawy i rooibos. Okrągłe i przyjazne z subtelnymi taninami.

Pyszne z żeberkami z grilla.

Nagrody; złoty medal rocznik 2017 - Mundus Vini w roczniku 2017