Spory dotyczące tego, kto jest ojcem przemysłu winiarskiego w Australii, trwają do dziś. Większość winiarzy uważa, że największe zasługi na tym polu położył Szkot James Busby. Niektórzy wskazują na Johna Mac Arthura założyciela pierwszej australijskiej winnicy. Inni są zdania, że palma pierwszeństwa przysługuje Gregoremu Blaxlandowi, który pierwsze sto litrów czerwonego wina ze swojej posiadłości wysłał w podróż do Londynu.
Mieszkańcy Australii aż do końca lat sześćdziesiątych wypijali niewiele wina; sytuacja zmieniła się dopiero na początku lat siedemdziesiątych. Nastała wtedy moda na picie wytrawnych win i aby temu sprostać, miejscowi plantatorzy znaleźli nowe tereny do uprawy winorośli i podjęli produkcję win lekkich. Obecnie australijskie winiarstwo przeżywa pełny rozkwit. Wina produkuje się we wszystkich stanach, łącznie z północnymi, lecz najwięcej na południu, gdzie panują niższe temperatury. Mimo iż klimat na kontynencie jest gorący i wilgorny, a ziemie jałowe, winorośli uprawianej na powierzchni 70 000 hektarów służą liczne regiony mikroklimatyczne z odpowiednią glebą.
Australia liczy obecnie trzydzieści trzy regiony winiarskie, liczba zarejestrowanych winnic wynosi siedem tysięcy, a wytwórni win jest sześćset. Australia przez długi czas specjalizowała się w winach deserowych (porto, sherry), zgodnie z tradycją przeniesioną z Hiszpanii. Z białych szczepów w gorętszych sektorach bardzo rozpowszechniony jest Muscat Aleksandryjski (Gordo Blanco) i Res1ing, ale spotyka się też Palomino, Pedro Ximenez i Doradi1lo. Przewaga Reslinga wśród szczepów białych sprawia, że Australijczycy stali się specjalistami w jego uprawie. Natomiast wśród odmian czerwonych jedną trzecią upraw stanowi Shiraz. Rośnie wciąż popyt na wina lżejsze, świeższe i bardziej wytrawne. Możliwości ich produkcji są ogromne, dzięki istnieniu mikroregionów klimatycznych, szczególnie w południowo -zachodniej części kraju. Sadzi się tam Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon.
Saint Clair Bishops Leap Sauvignon Blanc
To Sauvignon Blanc z winnicy Saint Clair z regionu Marlborough w Nowej Zelandii, jest nowym pomysłem na wina białe. Bardzo świeże wytrawne wino o mocnym owocowym bukiecie z dominującymi nutami cytrusów, agrestu i agrestu. W ustach sprężyste, rześkie z wyraźnymi akcentami mineralnymi. Bardzo dobre aby po prostu cieszyć się tym winem zwłaszcza przy dużych upałach.
Prodigal Grenache 2013
po raz pierwszy wyprodukowany w 1997 roku i wciąż zdecydowanie jeden z faworytów w portfolio Kilikanoon dla starych winorośli Clare Valley Grenache.
Ceglasty kolor z młodzieńczymi szkarłatnymi odcieniami.
Wyraziste nuty ciemnych wiśni, subtelnych dymnych nut dębu i marcepanu mocno podkreślają nos.
Świeże i pełne życia podniebienie z ciemnymi owocami jak dojrzała wiśnia, ciemna czekolada i przyprawy kuchenne. Idealnie zaznaczone taniny i wyraźnym dębem, tworzą długie, aromatyczne wykończenie. Dojrzewa we francuskich hoghead’ach przez 15 miesięcy. Następnie jest butelkowana bez filtrowania.
Kingfisher Bay Marlborough Sauvignon Blanc 2019
NAGRODZONE PUNKTY 93/100 I 5 GWIAZDEK: Sam Kim, Wine Orbit, sierpień 2019
NAGRODZONY SREBRNY MEDAL: New Zealand International Wine Show 2019
Ten orzeźwiający zimorodek Sauvignon Blanc dostarcza tropikalnej marakui, nektaryny i skórki cytryny z mineralnymi nutami
zmiażdżonej muszli ostrygi i soli morskiej. Aromaty grejpfruta z podstawowymi tonami ziołowymi i mineralnymi pomagają stworzyć
pełne okrągłe podniebienie i piękny pitny Sauvignon Blanc.
Parowanie żywności: to wino jest idealne jako aperitif lub doskonały dodatek do krewetek z czosnkiem i świeżych szparagów.
Idealny do picia natychmiast lub w najlepszym wydaniu przez następne dwa lata.
Marlborough Estate Reserva Sauvignon Blanc 2019
Wspaniały przykład klasycznego Sauvignon Blanc z Marlborough, z dojrzałym agrestem i marakują, ze świeżymi nutami skórki cytryny i nutą soli. Soczysty i delikatnie teksturowany ze smakami dojrzałych cytrusów i czarnej porzeczki z elegancką nutą mineralną. Podniebienie jest intensywnie skoncentrowane, bogate i pełne życia, z eleganckim i pełnym treściwym wykończeniem. Parowanie potraw: Idealnie dopasowane do smażonych ryb i świeżych szparagów. W najlepszym wydaniu przez następne dwa lata, ale trudno będzie natychmiast oprzeć się wypiciu tej pysznej kropli.
100% Sauvignon Blanc,
Smak klasycznego dojrzałego agrestu, jasne cytrusy i czysta mineralność zwiększają długość i trwały finisz, gdy cytrusy wyskakują z kieliszka.
Idealnie komponuje się ze świeżo złowionym dorszem i świeżymi szparagami.
Soczysta kwasowość z nutami marakui, mango, skórki limonki. Wino to oddaje wyjątkowe środowisko Marlborough dla Sauvignon Blanc. Zbierane w nocy, a następnie fermentowane na zimno z wybranymi szczepami drożdży w celu wzmocnienia cech odmianowych. Butelkowane wcześnie, aby uchwycić świeżość i pikantność owoców.
100% Sauvignon Blanc,
To żywe, świeże wino o nosem tropikalnej marakui, czarnej porzeczki i pikantnych nut cytrusowych. Na podniebieniu wyczuwalne smaki agrestu i zielonej papryki z nutą soli. Subtelne nuty ziołowe dodają złożoności, a wykończenie jest czyste i rześkie o jedwabistej konsystencji.