Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Australia i Nowa Zelandia


1267739549_australia1.jpgSpory dotyczące tego, kto jest ojcem przemysłu winiarskiego w Australii, trwają do dziś. Większość winiarzy uważa, że największe zasługi na tym polu położył Szkot James Busby. Niektórzy wskazują na Johna Mac Arthura założyciela pierwszej australijskiej winnicy. Inni są zdania, że palma pierwszeństwa przysługuje Gregoremu Blaxlandowi, który pierwsze sto litrów czerwonego wina ze swojej posiadłości wysłał w podróż do Londynu.
Mieszkańcy Australii aż do końca lat sześćdziesiątych wypijali niewiele wina; sytuacja zmieniła się dopiero na początku lat siedemdziesiątych. Nastała wtedy moda na picie wytrawnych win i aby temu sprostać, miejscowi plantatorzy znaleźli nowe tereny do uprawy winorośli i podjęli produkcję win lekkich. Obecnie australijskie winiarstwo przeżywa pełny rozkwit. Wina produkuje się we wszystkich stanach, łącznie z północnymi, lecz najwięcej na południu, gdzie panują niższe temperatury. Mimo iż klimat na kontynencie jest gorący i wilgorny, a ziemie jałowe, winorośli uprawianej na powierzchni 70 000 hektarów służą liczne regiony mikroklimatyczne z odpowiednią glebą.
Australia liczy obecnie trzydzieści trzy regiony winiarskie, liczba zarejestrowanych winnic wynosi siedem tysięcy, a wytwórni win jest sześćset. Australia przez długi czas specjalizowała się w winach deserowych (porto, sherry), zgodnie z tradycją przeniesioną z Hiszpanii. Z białych szczepów w gorętszych sektorach bardzo rozpowszechniony jest Muscat Aleksandryjski (Gordo Blanco) i Res1ing, ale spotyka się też Palomino, Pedro Ximenez i Doradi1lo. Przewaga Reslinga wśród szczepów białych sprawia, że Australijczycy stali się specjalistami w jego uprawie. Natomiast wśród odmian czerwonych jedną trzecią upraw stanowi Shiraz. Rośnie wciąż popyt na wina lżejsze, świeższe i bardziej wytrawne. Możliwości ich produkcji są ogromne, dzięki istnieniu mikroregionów klimatycznych, szczególnie w południowo -zachodniej części kraju. Sadzi się tam Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon.

»Wina regionu
Bishops Leap Sauvignon Blanc Saint Clair

Saint Clair Bishops Leap Sauvignon Blanc 

To Sauvignon Blanc  z winnicy Saint Clair  z regionu Marlborough w Nowej Zelandii, jest nowym pomysłem na wina białe. Bardzo świeże wytrawne wino o mocnym owocowym bukiecie z dominującymi nutami cytrusów, agrestu i agrestu. W ustach sprężyste, rześkie  z  wyraźnymi akcentami mineralnymi.  Bardzo dobre  aby po prostu cieszyć  się tym  winem  zwłaszcza przy dużych upałach.

Glaetzer Amon-ra Glaetzer Wines, Barossa Valley,

Gęste wino o głębokiej, purpurowej barwie i aromatach jeżyn, wiśni, gałki muszkatołowej oraz przypraw korzennych. Krągłe, eleganckie, o miękkich taninach podkreślających jego niezwykłe bogactwo. Znakomite wino do długiego leżakowania (12-18 lat).

Glaetzer Bishop Shiraz 2006

Podstawą tego świetnego Shiraza, są wyjątkowe owoce z winorośli uprawianych na Ebenezer winnic w Barossa Valley. Aromaty z lukrecji i skóry. Zasobny owocowych smaków na podniebieniu są pięknie zrównoważone przez aksamitne garbniki z dojrzewania we francuskim i amerykańskim dębie. To wielopoziomowy Shiraz gotowy jest do picia i będzie jeszcze nagradzać w nastepnej dekadę.

Kilikanoon Killerman Run GMS

Rocznik 2013 był bardzo dobry dla  Clare Valley. Ciepłe dni i chłodne noce dopełniały dojrzałości owoców  i pełnię smaków.

Kolor; ciemno rubinowy z odcieniami szkarłatu,

Nos;  aromaty piżma, róży i lukrecji sprytnie przeplatają się z nutami dębu francuskiego,

Smak; jedwabiste o smaku  lukrecji, wiśni i ciemnej czekolady i kawy z pieprzną końcówką i dobrą kwasowością,

Alkohol; 14,5%

Przechowywanie w piwnicy;  potencjał co najmniej 12 - 15 lat.

Dojrzewało szesnaście miesięcy  w nowych i  starych beczkach z dębu  francuskiego, niefiltrowane.

Chorizo ​​i risotto z borowikami.

Kilikanoon Killerman Shiraz

Ogólnie ciepły i suchy rocznik 2014, idealne warunki do dojrzewania owoców.

Kolor; ceglasty z wyraźnymi refleksami  purpury.

Nos; aromaty ciemnych owoców, tostów i wędzonek,

Smak; dużo  ciemnych owoców, lukrecji,  tytoniu i czekolady. Garbniki bardzo subtelne z wyczuwalną dębiną francuskiej beczki, trwałe wykończenie.

Alkohol; 14,5%

Przechowywanie w piwnicy;  potencjał co najmniej 10 - 12 lat.

Dojrzewało szesnaście miesięcy  w nowych i  starych beczkach z dębu  francuskiego, niefiltrowane.