Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Nowa Zelandia i Australia


1267739549_australia1.jpgSpory dotyczące tego, kto jest ojcem przemysłu winiarskiego w Australii, trwają do dziś. Większość winiarzy uważa, że największe zasługi na tym polu położył Szkot James Busby. Niektórzy wskazują na Johna Mac Arthura założyciela pierwszej australijskiej winnicy. Inni są zdania, że palma pierwszeństwa przysługuje Gregoremu Blaxlandowi, który pierwsze sto litrów czerwonego wina ze swojej posiadłości wysłał w podróż do Londynu.
Mieszkańcy Australii aż do końca lat sześćdziesiątych wypijali niewiele wina; sytuacja zmieniła się dopiero na początku lat siedemdziesiątych. Nastała wtedy moda na picie wytrawnych win i aby temu sprostać, miejscowi plantatorzy znaleźli nowe tereny do uprawy winorośli i podjęli produkcję win lekkich. Obecnie australijskie winiarstwo przeżywa pełny rozkwit. Wina produkuje się we wszystkich stanach, łącznie z północnymi, lecz najwięcej na południu, gdzie panują niższe temperatury. Mimo iż klimat na kontynencie jest gorący i wilgorny, a ziemie jałowe, winorośli uprawianej na powierzchni 70 000 hektarów służą liczne regiony mikroklimatyczne z odpowiednią glebą.
Australia liczy obecnie trzydzieści trzy regiony winiarskie, liczba zarejestrowanych winnic wynosi siedem tysięcy, a wytwórni win jest sześćset. Australia przez długi czas specjalizowała się w winach deserowych (porto, sherry), zgodnie z tradycją przeniesioną z Hiszpanii. Z białych szczepów w gorętszych sektorach bardzo rozpowszechniony jest Muscat Aleksandryjski (Gordo Blanco) i Res1ing, ale spotyka się też Palomino, Pedro Ximenez i Doradi1lo. Przewaga Reslinga wśród szczepów białych sprawia, że Australijczycy stali się specjalistami w jego uprawie. Natomiast wśród odmian czerwonych jedną trzecią upraw stanowi Shiraz. Rośnie wciąż popyt na wina lżejsze, świeższe i bardziej wytrawne. Możliwości ich produkcji są ogromne, dzięki istnieniu mikroregionów klimatycznych, szczególnie w południowo -zachodniej części kraju. Sadzi się tam Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon.

»Wina regionu
Bishops Leap Sauvignon Blanc Saint Clair

Saint Clair Bishops Leap Sauvignon Blanc 

To Sauvignon Blanc  z winnicy Saint Clair  z regionu Marlborough w Nowej Zelandii, jest nowym pomysłem na wina białe. Bardzo świeże wytrawne wino o mocnym owocowym bukiecie z dominującymi nutami cytrusów, agrestu i agrestu. W ustach sprężyste, rześkie  z  wyraźnymi akcentami mineralnymi.  Bardzo dobre  aby po prostu cieszyć  się tym  winem  zwłaszcza przy dużych upałach.

Kilikanoon Killerman Run GMS

Rocznik 2013 był bardzo dobry dla  Clare Valley. Ciepłe dni i chłodne noce dopełniały dojrzałości owoców  i pełnię smaków.

Kolor; ciemno rubinowy z odcieniami szkarłatu,

Nos;  aromaty piżma, róży i lukrecji sprytnie przeplatają się z nutami dębu francuskiego,

Smak; jedwabiste o smaku  lukrecji, wiśni i ciemnej czekolady i kawy z pieprzną końcówką i dobrą kwasowością,

Alkohol; 14,5%

Przechowywanie w piwnicy;  potencjał co najmniej 12 - 15 lat.

Dojrzewało szesnaście miesięcy  w nowych i  starych beczkach z dębu  francuskiego, niefiltrowane.

Chorizo ​​i risotto z borowikami.

Kilikanoon Prodigal Grenache

Prodigal Grenache  2013

po raz pierwszy wyprodukowany w 1997 roku i wciąż zdecydowanie jeden z faworytów w portfolio Kilikanoon dla starych winorośli Clare Valley Grenache.

Ceglasty kolor z młodzieńczymi szkarłatnymi odcieniami.

Wyraziste nuty ciemnych wiśni, subtelnych dymnych nut dębu i marcepanu mocno podkreślają nos.

Świeże i pełne życia podniebienie z ciemnymi owocami jak dojrzała wiśnia, ciemna czekolada i przyprawy kuchenne. Idealnie zaznaczone taniny i wyraźnym dębem,  tworzą długie, aromatyczne wykończenie. Dojrzewa we francuskich hoghead’ach  przez 15 miesięcy. Następnie jest  butelkowana  bez filtrowania.

Kingfisher Bay Sauvignon Blanc

Kingfisher Bay Marlborough Sauvignon Blanc 2019

NAGRODZONE PUNKTY 93/100 I 5 GWIAZDEK: Sam Kim, Wine Orbit, sierpień 2019

NAGRODZONY SREBRNY MEDAL: New Zealand International Wine Show 2019

Ten orzeźwiający zimorodek Sauvignon Blanc dostarcza tropikalnej marakui, nektaryny i skórki cytryny z mineralnymi nutami

zmiażdżonej muszli ostrygi i soli morskiej. Aromaty grejpfruta z podstawowymi tonami ziołowymi i mineralnymi pomagają stworzyć

pełne okrągłe podniebienie i piękny pitny  Sauvignon Blanc.

Parowanie żywności: to wino jest idealne jako aperitif lub doskonały dodatek do krewetek z czosnkiem i świeżych szparagów. 

Idealny do picia natychmiast lub w najlepszym wydaniu przez następne dwa lata.

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc

Marlborough Estate Reserva Sauvignon Blanc 2019

Nagrody -  Złoty Medal : New Zealand International Wine Show

Nagrody -  93/100 pkt. + 5 Gwiazdek : Sam Kiml, Wine Orbite 2019

Wspaniały przykład klasycznego Sauvignon Blanc z Marlborough, z dojrzałym agrestem i marakują, ze świeżymi nutami skórki cytryny i nutą soli. Soczysty i delikatnie teksturowany ze smakami dojrzałych cytrusów i czarnej porzeczki z elegancką nutą mineralną. Podniebienie jest intensywnie skoncentrowane, bogate i pełne życia, z eleganckim i pełnym treściwym wykończeniem.  Parowanie potraw: Idealnie dopasowane do smażonych ryb i świeżych szparagów. W najlepszym wydaniu przez następne dwa lata, ale trudno będzie natychmiast oprzeć się wypiciu tej pysznej kropli.

Sidney Wilcox - Grenache Shiraz
Szczep: Grenache - Shiraz
Region: Południowa Australia
Słodycz: 3,95 g/l cukru resztkowego
Barwa: Ciemno czerwona
Nos: Wyczuwalne nuty malin, czarnej porzeczki z subtelnym finiszem aromatu skóry i dębu,
Smak: Ciemne owoce leśne, prym wiedzie malina, czarna porzeczka, truskawka w tle delikatna nuta dębu
Podawać: Idealnie komponuje się z boczkiem, sosami pomidorowymi i z przystawkami
GOLD MEDALFrankfurt International Wine Show 2019
91 POINTS Wine Showcase Magazine 2019
90 POINTS James Halliday Wine Companion 2020
88 POINTS Bon Vinitas 2019
Sidney Wilcox - White Field Blend
Szczep: Semillon 40%, Chenin Blanc 30%  Muscadelle 20%, Colombard10%
Region: Południowa Australia
Słodycz: 4,05 g/l cukru resztkowego,
Barwa: Jasno słomkowa
Nos: Wyczuwalne aromaty melona, nektarynki i cytryny z delikatnym niuansem dębu
Usta: Treściwe, bogate w smaku, jedwabiste i delikatne
Podawać: Idealnie komponuje się z owocami morza 
GOLD MEDAL - Frankfurt International Trophy 2020
Sidney Wilcox - Vine Dried Shiraz
Szczep: Shiraz
Region: Single Vineyard, Scotts Creek, Riverland, South Australia
Słodycz: wytrawne 5,1g/L cukru resztkowego
Barwa: Rubinowy
Nos: Wyczuwalne aromaty dojrzałych jeżyn, czarnej porzeczki, gożdzików, pieprzu i lukrecji 
Usta: Dobrze zaokrąglone i pełne, z bogatym, trwałym wykończeniem i gładkimi taninami. Na finiszu wyczuwalna wanilia i słodkie egzotyczne przyprawy.
Podawać: Idealne do aromatycznych mięsnych potraw jak np: marokańska jagnięcina z Tagine
GOLD MEDAL  Mundus Vini Spring Tasting 2021 
4.5 STARS  Winestate Magazine Mar/Apr 2021