Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Chile


1267738868_chile1.jpgPoczątki upraw winorośli w Chile sięgają XVI, gdy do tego kraju przybyli pierwsi hiszpańscy osadnicy. Obok konkwistadorów przypłynęli również misjonarze i to oni rozpoczęli tutaj uprawę winorośli - winnice na terenach przyklasztornych dostarczały gron do produkcji wina mszalnego. Dwa wieki później, w 1840 roku, Chile zyskało miano największego producenta win w Ameryce Łacińskiej, a w 1851 roku, dzięki Silvestre Ochagavii, przeżyło prawdziwą rewolucję. Silvestre Ochagavii sprowadził z Francji ekspertów uprawy winorośli, którzy przyczynili się do tego, że centralna dolina kraju jest do dziś imponującą, świetnie prosperująca winnicą. Francuzi przywieźli do Chile najlepsze francuskie szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Semi1lon, Merlot, Riesling, Chardonnay.

W kraju wyodrębnia się osiem głównych ośrodków winiarskich, podzielonych na trzy wielkie regiony: Aconcagua i Casablanca, Dolina Centralna oraz region południowy. Zbiory dla win białych kończą się na przełomie lutego i marca, a dla win czerwonych na przełomie marca i kwietnia.

»Wina regionu
Ochotierras 10 Gran Reserva Syrah

Ta linia win  Ochotierras,  skupia wina, które zostały wykonane z winogron  jednej winnicy. W ten sposób każda butelka jest prawdziwym wyrazem terroir.

Wina przechowywane przez osiem miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Mają wyrazisty styl i charakter, eksplozję  aromatów.

Głęboko skoncentrowane i  jedwabiste  słodkie smaki, jeżyn, wiśni, lukrecji, otoczone miękkimi taninami. Imponująca przejrzystość i wysoka trwałość. 

Perez Cruz Limited Edition Carmenere

Bardzo ciekawe Carmenerez Maipo Valley.

Kolor-mocno czerwony  z fioletowymi refleksami w nosie kwiatowe oraz dość owocowe. Zdecydowane smaki ciemnych owoców jak czarna porzeczka, jeżyny a w końcówce wiśnia, dobrze zrównoważone kwasowoscią. Wyraźne nuty waniliowe (16 miesięcy w nowej beczce francuskiej) z dobrze zbalansowanymi garbnikami.

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva

Zaliczane w swej kategorii do 12 najlepszych win Cabernet Sauvignon z Chile .
Zrobione z  Cabernet Sauvignon 95%, 4% Syrah, 1% COT.

Winogrona pochodzą z Maipo Valley High jednego najlepszych  regionów  Chile. 
Zbierane są ręcznie do  pojemników w drugim tygodniu kwietnia.  Zbiory był bardzo dobre, jedne z lepszych od dziesięcioleci.  

Fermentacja odbyła się w stalowych zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze kontrolowanej przez 24 dni. Później wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy oraz 6 miesięcy w butelce.
Głęboki czerwony kolor z aromatami dojrzałych czerwonych owoców. Bardzo zorganizowanego i uporządkowane wino o smaku dojrzałych  czerwonych porzeczek oraz przypraw i wanilii z gładką garbnikową końcówką.
Podawać  do czerwonego mięsa z grilla, takiego  jak dobry stek czy chorizo w temperaturze 18 ° C.

Zawartość alkoholu: 14,5%

Nagrody:
2014 | 90 Pts - Descorchados | Cosecha 2012 
2014 | 89 Pts - Wine Advocate | Cosecha 2012

Perez Cruz Liguai

Wino  czerwone z  najlepszych winnic regionu Maipo Alto, usytuowanych u podnóża Andów. Podobieństwo klimatu śródziemnomorskiego.  Wino jest kupażem odmian; 44% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 26% Carmenere.  Syrah to pikantność i smak gorzkiej czekolady, Cabernet Sauvignon to siła oraz owocowe aromaty, Carmenere wniosło aromaty ciemnych owoców leśnych.  Dojrzewa 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino mocno skoncentrowane o wyraźnych taninach i długim finiszu. Po prostu rewelacyjne!

Polkura Syrah
Ritual Pinot Noir

Ritual Pinot Noir

Casablanca Valley Chile jest idealnym miejscem  do produkcji win ekspresyjnych z bardzo podobnym klimatem do Śródziemnomorskiego. Jest silnie uzależniony od Oceanu Spokojnego z  zimnymi nocami i  rannymi  mgłami co daje idealne warunki dla Pinot Noir. Krzewy do tego win sprowadzono z  Dijon i posadzono w 3 różnych parcelach o  najlepszej ekspozycji. Dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (w tym 40% nowych).

Jasny kolor z owocowymi aromatami i smakiem czarnych wiśni, jagód, malin i śliwek.

Ritual Sauvignon Blanc

Ritual Sauvignon Blanc

Oferuje intensywne nuty cytrusowe oraz kwiatowe aromaty. Natomiast łączy w smaku brzoskeinie i nektarynki, które są wzmocnione dobrze zintegrowaną kwasowością. To długie i tętniące  życiem wino z bardzo gładką końcówką. 

Tarapaca + Plus

Assemblage - mieszanka z winogron certyfikowanych jako organiczne, starannie wyselekcjonowane z Maipo Valley.

Kolor intensywnie rubinowy, aromaty to dojrzałe ciemne owoce, skóra, tytoń.

Jędrne i aksamitne z dobrze wyważoną kwasowością i alkoholem, dość trwałe długo pozostawia smak.

Podawać do makaronów z sosami i warzywami, mięsa białe i czerwone np. jagnięcina.

Tarapacá Gran Reserva Carménerè

Głęboki czerwony kolor, bardzo intensywny. 

Ma zapach czarnych owoców, takich jak jeżyna, czarna porzeczka i śliwka. Jest to smaczne, zrównoważone wino z długim finiszem . 

Ciesz się tym winem z makaronem z  kremowymi  sosami , roślinami strączkowymi, jagnięciną, a nawet rybą  takie jak tuńczyk i łosoś.  

Optymalna temperatura, aby cieszyć się nią około 17ºC

Veramonte Sauvignon Blanc

Kolor słomkowy z zapachem owoców tropikalnych.  W smaku wyczuwalny grapefruit, limonka  z wyraźną mineralnością, pozostaje żywe i orzeźwiające z  dobrą  kwasowością.

Veramonte Carmenere
Carmenere - oferuje intensywne aromaty czerwonych i czarnych owoców , soczystych smaków owoców i dojrzałych tanin z wyważoną kwasowością. Starzenie przez 12 miesięcy w beczkach dębowych   daje złożoność wina, podpowiedź tosty i miękkiej, eleganckie wykończenie .
Veramonte Chardonnay

Ma dużo nut słodkich i egzotycznych (ananas, mango, biała morwa, brzoskwinie), czasami określanych jako landrynkowe, to jednak te słodkie nuty trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Świeże, tropikalne smaki mieszają sie z miekkimi nutami dębu.

Podawać z owocami morza (krewetki, przegrzebki, skorupiaki), ryby, miękkie i półtwarde sery, także kozie.

 

Veramonte PRIMUS The Blend

Mieszanka 30% Carmenere, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 5% Malbec, 5%  Petit Verdot jest jednym z najlepszych chilijskich win czerwonych, wyraża siłę i finezję  tak podobną do mieszanek Bordeaux. Przebywając 12 miesięcy  w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego w tym 30 % beczek nowych, staje się harmonijne, cieliste z długim finiszem. W smaku owocowe, dojrzałe czarne i czerwone jagody  i egzotyczne przyprawy.