Początki upraw winorośli w Chile sięgają XVI, gdy do tego kraju przybyli pierwsi hiszpańscy osadnicy. Obok konkwistadorów przypłynęli również misjonarze i to oni rozpoczęli tutaj uprawę winorośli - winnice na terenach przyklasztornych dostarczały gron do produkcji wina mszalnego. Dwa wieki później, w 1840 roku, Chile zyskało miano największego producenta win w Ameryce Łacińskiej, a w 1851 roku, dzięki Silvestre Ochagavii, przeżyło prawdziwą rewolucję. Silvestre Ochagavii sprowadził z Francji ekspertów uprawy winorośli, którzy przyczynili się do tego, że centralna dolina kraju jest do dziś imponującą, świetnie prosperująca winnicą. Francuzi przywieźli do Chile najlepsze francuskie szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Semi1lon, Merlot, Riesling, Chardonnay.
W kraju wyodrębnia się osiem głównych ośrodków winiarskich, podzielonych na trzy wielkie regiony: Aconcagua i Casablanca, Dolina Centralna oraz region południowy. Zbiory dla win białych kończą się na przełomie lutego i marca, a dla win czerwonych na przełomie marca i kwietnia.
Reserva Syrah
Dolina Limari
Kolor: intensywnie czerwony, głęboki i skoncentrowany.
Aromat: Dojrzałe jeżyny i maliny o delikatnym dotyku kwiatu. Mineralność granitu i pikantnego białego pieprzu, której towarzyszy dobrze zintegrowany wanilia i prażony dąb, kawa mokka i kokos.
Smak: nuty fiołków, dojrzałych wiśni, delikatnych tanin, zrównoważonej kwasowości i wyrażne taniny z długim finiszem. Złożone i eleganckie skoncentrowane wino.
Dojrzewa przez 8 miesięcy w dębie francuskim.
Ta linia win Ochotierras, skupia wina, które zostały wykonane z winogron jednej winnicy. W ten sposób każda butelka jest prawdziwym wyrazem terroir.
Wina przechowywane przez osiem miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Mają wyrazisty styl i charakter, eksplozję aromatów.
Głęboko skoncentrowane i jedwabiste słodkie smaki, jeżyn, wiśni, lukrecji, otoczone miękkimi taninami. Imponująca przejrzystość i wysoka trwałość.
Bardzo ciekawe Carmenerez Maipo Valley.
Kolor-mocno czerwony z fioletowymi refleksami w nosie kwiatowe oraz dość owocowe. Zdecydowane smaki ciemnych owoców jak czarna porzeczka, jeżyny a w końcówce wiśnia, dobrze zrównoważone kwasowoscią. Wyraźne nuty waniliowe (16 miesięcy w nowej beczce francuskiej) z dobrze zbalansowanymi garbnikami.
Zaliczane w swej kategorii do 12 najlepszych win Cabernet Sauvignon z Chile .
Zrobione z Cabernet Sauvignon 95%, 4% Syrah, 1% COT.
Winogrona pochodzą z Maipo Valley High jednego najlepszych regionów Chile.
Zbierane są ręcznie do pojemników w drugim tygodniu kwietnia. Zbiory był bardzo dobre, jedne z lepszych od dziesięcioleci.
Fermentacja odbyła się w stalowych zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze kontrolowanej przez 24 dni. Później wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy oraz 6 miesięcy w butelce.
Głęboki czerwony kolor z aromatami dojrzałych czerwonych owoców. Bardzo zorganizowanego i uporządkowane wino o smaku dojrzałych czerwonych porzeczek oraz przypraw i wanilii z gładką garbnikową końcówką.
Podawać do czerwonego mięsa z grilla, takiego jak dobry stek czy chorizo w temperaturze 18 ° C.
Zawartość alkoholu: 14,5%
Nagrody:
2014 | 90 Pts - Descorchados | Cosecha 2012
2014 | 89 Pts - Wine Advocate | Cosecha 2012
Wino czerwone z najlepszych winnic regionu Maipo Alto, usytuowanych u podnóża Andów. Podobieństwo klimatu śródziemnomorskiego. Wino jest kupażem odmian; 44% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 26% Carmenere. Syrah to pikantność i smak gorzkiej czekolady, Cabernet Sauvignon to siła oraz owocowe aromaty, Carmenere wniosło aromaty ciemnych owoców leśnych. Dojrzewa 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino mocno skoncentrowane o wyraźnych taninach i długim finiszu. Po prostu rewelacyjne!
100% Cabernet Sauvignon - Dolina Maio.
NAGRODY;
-91 pkt. –Wine Spectator 2017, 2016
-92 pkt –Descorchados 2018, 2016
-91 pkt –James Suckling 2017, 2015
-90 pkt.–Descorchados 2017, 2014
Mieszanka z winogron certyfikowanych jako organiczne, starannie wyselekcjonowane z Maipo Valley.
Kolor intensywnie rubinowy, aromaty to dojrzałe ciemne owoce, skóra, tytoń.
Jędrne i aksamitne z dobrze wyważoną kwasowością i alkoholem, dość trwałe długo pozostawia smak.
Podawać do makaronów z sosami i warzywami, mięsa białe i czerwone np. jagnięcina.
Głęboki czerwony kolor, bardzo intensywny.
Ma zapach czarnych owoców, takich jak jeżyna, czarna porzeczka i śliwka. Jest to smaczne, zrównoważone wino z długim finiszem .
Ciesz się tym winem z makaronem z kremowymi sosami , roślinami strączkowymi, jagnięciną, a nawet rybą takie jak tuńczyk i łosoś.
Optymalna temperatura, aby cieszyć się nią około 17ºC
Typowe Chardonnay z winogron pochodzących z chłodnej doliny Leyda. Pełne z tropikalnymi smakami i słodką przyprawą pochodzącą z delikatnego dębu. Bogate z orzechowym charakterem i wyraźna kwasową końcówka. Eleganckie wino, którym można delektować się przy jedzeniu.