Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Chile


1267738868_chile1.jpgPoczątki upraw winorośli w Chile sięgają XVI, gdy do tego kraju przybyli pierwsi hiszpańscy osadnicy. Obok konkwistadorów przypłynęli również misjonarze i to oni rozpoczęli tutaj uprawę winorośli - winnice na terenach przyklasztornych dostarczały gron do produkcji wina mszalnego. Dwa wieki później, w 1840 roku, Chile zyskało miano największego producenta win w Ameryce Łacińskiej, a w 1851 roku, dzięki Silvestre Ochagavii, przeżyło prawdziwą rewolucję. Silvestre Ochagavii sprowadził z Francji ekspertów uprawy winorośli, którzy przyczynili się do tego, że centralna dolina kraju jest do dziś imponującą, świetnie prosperująca winnicą. Francuzi przywieźli do Chile najlepsze francuskie szczepy, m.in. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Semi1lon, Merlot, Riesling, Chardonnay.

W kraju wyodrębnia się osiem głównych ośrodków winiarskich, podzielonych na trzy wielkie regiony: Aconcagua i Casablanca, Dolina Centralna oraz region południowy. Zbiory dla win białych kończą się na przełomie lutego i marca, a dla win czerwonych na przełomie marca i kwietnia.

»Wina regionu
Forever Blend Apasionado Cabernet Sauvignon-Syrah
Cabernet Sauvignon 50%, Syrah 50%
Wino ma kolor ciemnoczerwony z rubinowym odcieniem.
Mocny, złożony aromat wina ujawnia nuty czarnych jagód, truskawek, czarnej porzeczki, czerwonej i zielonej papryki, orzechów laskowych, grzanki, wanilii. Smak wina jest intensywny, złożony, pełny, głęboki, zrównoważony, miękki, owocowy. Na podniebieniu dojrzałe taniny, nuty świeżych czarnych jagód i długi finisz z nutą dymu i pieprzu.
Perez Cruz Limited Edition Carmenere

Bardzo ciekawe Carmenerez Maipo Valley.

Kolor-mocno czerwony  z fioletowymi refleksami w nosie kwiatowe oraz dość owocowe. Zdecydowane smaki ciemnych owoców jak czarna porzeczka, jeżyny a w końcówce wiśnia, dobrze zrównoważone kwasowoscią. Wyraźne nuty waniliowe (16 miesięcy w nowej beczce francuskiej) z dobrze zbalansowanymi garbnikami.

Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva

Zaliczane w swej kategorii do 12 najlepszych win Cabernet Sauvignon z Chile .
Zrobione z  Cabernet Sauvignon 95%, 4% Syrah, 1% COT.

Winogrona pochodzą z Maipo Valley High jednego najlepszych  regionów  Chile. 
Zbierane są ręcznie do  pojemników w drugim tygodniu kwietnia.  Zbiory był bardzo dobre, jedne z lepszych od dziesięcioleci.  

Fermentacja odbyła się w stalowych zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze kontrolowanej przez 24 dni. Później wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy oraz 6 miesięcy w butelce.
Głęboki czerwony kolor z aromatami dojrzałych czerwonych owoców. Bardzo zorganizowanego i uporządkowane wino o smaku dojrzałych  czerwonych porzeczek oraz przypraw i wanilii z gładką garbnikową końcówką.
Podawać  do czerwonego mięsa z grilla, takiego  jak dobry stek czy chorizo w temperaturze 18 ° C.

Zawartość alkoholu: 14,5%

Nagrody:
2014 | 90 Pts - Descorchados | Cosecha 2012 
2014 | 89 Pts - Wine Advocate | Cosecha 2012

Perez Cruz Liguai

Wino  czerwone z  najlepszych winnic regionu Maipo Alto, usytuowanych u podnóża Andów. Podobieństwo klimatu śródziemnomorskiego.  Wino jest kupażem odmian; 44% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon, 26% Carmenere.  Syrah to pikantność i smak gorzkiej czekolady, Cabernet Sauvignon to siła oraz owocowe aromaty, Carmenere wniosło aromaty ciemnych owoców leśnych.  Dojrzewa 16 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Wino mocno skoncentrowane o wyraźnych taninach i długim finiszu. Po prostu rewelacyjne!

Santa Ema Gran Reserva Cabernet Sauvignon

100% Cabernet Sauvignon - Dolina Maio.

Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami.
W nosie elegancki, wyrafinowany i złożony, owocowy wyraz ma czarne wiśnie i śliwki, z tytoniem i paloną kawą.
W ustach dobrze zaokrąglone i zbudowane, z dojrzałymi taninami, świetną teksturą i trwałym zakończeniem.
Starzony przes 8 do 10 miesięcy w dębie amerykańskim i francuskim.
Pasuje idealnie z grillowanymi mięsami, pikantnymi potrawami, gulaszami i dojrzałymi serami.

NAGRODY;

-91 pkt. –Wine Spectator 2017, 2016  

-92 pkt –Descorchados 2018, 2016

-91 pkt –James Suckling 2017, 2015

-90 pkt.–Descorchados 2017, 2014

Tarapacá Gran Reserva Blend Series #1

Mieszanka z winogron certyfikowanych jako organiczne, starannie wyselekcjonowane z Maipo Valley.

Kolor intensywnie rubinowy, aromaty to dojrzałe ciemne owoce, skóra, tytoń.

Jędrne i aksamitne z dobrze wyważoną kwasowością i alkoholem, dość trwałe długo pozostawia smak.

Podawać do makaronów z sosami i warzywami, mięsa białe i czerwone np. jagnięcina.

Tarapacá Gran Reserva Carménerè

Głęboki czerwony kolor, bardzo intensywny. 

Ma zapach czarnych owoców, takich jak jeżyna, czarna porzeczka i śliwka. Jest to smaczne, zrównoważone wino z długim finiszem . 

Ciesz się tym winem z makaronem z  kremowymi  sosami , roślinami strączkowymi, jagnięciną, a nawet rybą  takie jak tuńczyk i łosoś.  

Optymalna temperatura, aby cieszyć się nią około 17ºC

Tarapacá Gran Reserva Chardonnay

Typowe Chardonnay z winogron pochodzących z chłodnej doliny Leyda. Pełne z tropikalnymi smakami i słodką przyprawą pochodzącą z delikatnego dębu. Bogate z orzechowym charakterem i wyraźna kwasową końcówka. Eleganckie wino, którym można delektować się przy jedzeniu.