Tradycyjne uprawy winorośli wprowadzili na ziemie francuskie w VI wieku przed Chrystusem Fenicjanie i Grecy. Wielki rozwój winnic nastąpił pięć wieków później za panowania Rzymian. Plantacje zakładano na pochyłościach, w pobliżu szlaków wodnych i do dziś dnia najlepsze gatunki win rodzą się na stokach w korycie Rodanu, Marny, Loary i Renu. Jest to kraj, w którym występuje duża różnorodność klimatu oraz gleb i uprawia się tu szlachetne odmiany winorośli.
Francja jest najważniejszym producentem wina na świecie, powstaje tam wino różnorodnych gatunków i jakości. Są tu doskonałe czerwone wina z Bordeaux, wyrabiane z winogron Cabernet Sauvignon. Jest to również region słynący z Sauternes, które jest chyba najwspanialszym ze wszystkich słodkich win.
W Burgundii możemy znaleźć wspaniałe czerwone i białe wina z winogron Pinor Noir i Chardonnay.
W Szampanii produkuje się najwyśmienitsze na świecie odmiany win musujących. W regionie Rodanu - charakterystyczne, korzenne wina czerwone. W Alzacji natomiast możemy spotkać aromatyczne, doskonałe białe wina. W regionie Loary produkowane jest wytrawne wino z winogron Sauvignon Blanc oraz słodkie wino z odmiany Chenin Blanc.
Bourgogne Chardonnay 2018
Producent: Abbaye de Brully
Złote wino o delikatnych zielonych refleksach. W nosie piękna kompozycja aromatów orzechów, z nutami miodu, masła, przypraw i słodkich kasztanów. Podawać do ryb, owoców morza, tart warzywnych.
Bourgogne Pinot Noir 2017
Leonce d’Albe Spécial Réserve Brut
85% Pinot Noir , 15% Chardonnay,
Wyrazista, długo utrzymująca się pienistość i rześki, elegancki bukiet złożony z aromatów cytrusów i białych kwiatów. Na podniebieniu krągły, o dobrej strukturze, przyjemnie cytrusowym smaku i delikatnym, świeżym finiszu.
Świeże owocowe zapachy jabłka, białych kwiatów i skórki chleba. Okrągłe, tętniące życiem bardzo aromatyczne z wyczuwalną słodyczą 33 g/l cukru resztkowego.
klasyczny aperitif, który może towarzyszyć także potrawą na bazie ryb i jest pyszne z serem.
100% Cabernet Franc uprawianych w tej posiadłości, jest to młode, owocowe, żywe wino z miękkimi taninami, które należy wypić jak jest młode. W lecie można delektować się lekko schłodzonym. Idealny do dań z białego mięsa lub jako aperitif.
Château de la Roulerie jest zarządzany przez energicznego Philippe'a Germaina od 2004 roku. Zaczął odnawiać winnicę i winiarnię całkowicie przekształcając posiadłość w rolnictwo ekologiczne i jest dumny z produkcji win o wyjątkowej czystości.
Château Lauriga
Kolor - mocno czerwony z granatowo fioletowymi refleksami.
Zapach - dojrzałe czerwone owoce, dżem i nuty lukrecji i słodkich przypraw.
Smak - zbilansowane wino z delikatnymi taninami, czerwonymi owocami i lekko wędzonym posmakiem.
Podawać do; piersi kaczki z sosem żurawinowym.
Carignan, Grenache, Syrah.
Carignan jest poddawany fermentacji z dodatkiem „maceration carbonique” dla uzyskania dodatkowej owocowości. Grenache i Syrah są odszypułkowane i delikatnie wyciskane. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa następnie przez 12 miesięcy w dębie, z czego jedna trzecia jest nowa.
Głęboki rubinowy kolor w nosie dojrzałe czerwone owoce z nutami wanilii i lukrecji. Wino o pełnej treści z miękkimi taninami, nutami czerwonych owoców, garrigue, lukrecji i wanilii.
"Skoncentrowany i intensywny. W nosie czarne wiśnie łączą się z zapachem śliwek, cedru i wanilii, podczas gdy podniebienie jest pełne, z bogatymi, aksamitnymi taninami i długim finiszem."
Robert Parker Wine Advocate 91 pkt.
Winnica ma 25 lat i leży blisko Morza Śródziemnego około 60-120 m.n.p.m.
Winogrona Grenache zbierane są ręcznie, gdy są już lekko podsuszone. Tradycyjna winifikacja z długą maceracją. Następnie przerywa się fermentację destylatem alkoholowym (96%) aby zatrzymać fermentację i zachować cukier resztkowy. Następnie wino jest schładzane i poddawane codziennemu mieszaniu (bâtonnage) aby moszcz pozostał w kontakcie z osadem.
W kieliszku głęboki czerwony kolor. W nosie intensywne z aromatami jeżyn, malin i wiśni. W ustach świeżość uderza wieloma owocami czerwonej i czarnej porzeczki; dobra równowaga ze świeżością i zintegrowanymi taninami. W posmaku wraca trochę lukrecji. To pyszny kieliszek na początek posiłku i doskonały dodatek do dań słodko-kwaśnych i oczywiście deserów czekoladowych.
Cvée Aimé Cazes Rivesaltes 1975
Należy do tych wyjątkowych win, które są obecne na największych stołach na świecie. Cytowany wśród 100 najlepszych win na świecie. Starzone przez 30 lat w starych dębowych beczkach jest dedykowane Aimé Cazesowi, założycielowi tej winnicy, który pokazał, jak robić naturalnie słodkie wina.
Cuvée Aimé Cazes to wyjątkowa bursztynowa rivesaltes, pełen finezji, subtelności, złożoności. Ogromna ilość aromatów - zielony orzech, pomarańcza, suszona morela rywalizuje z przyprawami - cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon ze słodkim wykończeniem.
podawać w temperaturze 16 ° do kaczki z pomarańczą, deserami z przyprawami lub do medytacji, najlepiej w towarzystwie kubańskiego cygara.
W naszej kolekcji roczników mamy jeszcze po kilka butelek tych niezwykłych roczników 1975, 1978.
Mieszanka tradycyjnych winogron (Gamay i Grolleau) daje mocny kolor i niezwykle przyjemne aromaty truskawek i malin, miękki i okrągły owocowy smak. Odrobina słodyczy w tym winie jest doskonale zrównoważona orzeźwiającym wytrawnym i długim wykończeniem czereśni.
Nadaje się na przyjęcie w ogrodzie, gdzie serwowane są sałatki, pikantne potrawy i dania z drobiu, a także, oczywiście, jako aperitif. Podawać schłodzone (10-12 °C).
Kolor - jasno złoty,
Zapach - świeży aromatyczny Gewurztraminer z typowymi zapachami owoców egzotycznych i kwiatowym zakończeniem (płatki róży)
Smak - miekkie i świeże, dobrze zrównoważone po prostu gotowe do picia.
Idealne do pasztetu z chutneyem figowym albo tajskim curry.
Kolor - jasnoczerwony z fioletowymi refleksami,
Zapach - dojrzałe wiśnie, jeżyny i śliwki oraz tytoń iliśc laurowy,
Smak - ciemne owoce z langwedockim słońcem w tle, pikantny z nutą liści laurowych.
Pyszny z wolno gotowana jagnięciną z bakłażanem.