Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Grecja i Cypr


1267782084_grecja1.jpgHistoria winiarstwa w Grecji sięga zamierzchłych czasów. O zamiłowaniu tego narodu do wina głośno w greckiej mitologii. Dzisiaj również wino jest istotną gałęzią przemysłu Grecji. Warunki dla uprawy winorośli są tutaj dość specyficzne-gleby są skaliste i suche, winnice są niezwykle silnie nasłonecznione. Brak wody i obfitość słońca powodują, że greckie wina są zazwyczaj słodkie i bardzo bogate w alkohol.

Kilkanaście starych greckich plantacji winorośli wyróżnia się zdecydowanie spośród najlepszych winnic. Nigdy nie zaatakowała jej filoksera-choroba, która zniszczyła najwspanialsze plantacje we Francji. Najważniejsze odmiany hodowane w Grecji to szczepy Mavrodaphne, Xinomawro, Liatki i Mandilaria (odmiany czerwone) oraz Savatiano, Rhoditis, Robola i Assyrtico (odmiany białe).

CYPR
To jedno z najstarszych miejśc gdzie produkowano wina, już od Średniowiowiecza.

Commandaria to okręt flagowy, prawdziwa cypryjska ikona. Legendarne wino słodkie wytwarzano na wyspie już w starożytności. Jego sława zaczyna się w XIII wieku kiedy na wyspie pojawił się zakon joannitów (Kawalerowie Maltańscy lub Rycerski Zakon Szpitalników). To oni rozsławili commandarię. Nazwa wina pochodzi od znajdującego się niedaleko Limassol, wzniesionego przez joannitów zamku Kolossi. Rezydencja ta została przez papieża podniesiona do prestiżowej rangi komandorii – to tu rezydował Wielki Mistrz. Comandaria powstaje z podsuszanych na słońcu odmian winorośli: xynistéri (biała) i mávro (czerwona). 

»Wina regionu
Commandaria St. Barnabas

Jest to prawdopodobnie najstarsze znane wino na świecie. Opisywana już przez starożytnych (Hezjod, Seneka) została rozsławiona za sprawą Krzyżowców, którym też zawdzięcza swoją nazwę. Od 1990 roku posiada własną apelację – Appellation d’Origine Controlee. Ściśle określone i nieustannie kontrolowane zasady uprawy i produkcji zapewniają ciągłość jakości i smaku. Winogrona pochodzą z obszaru wschodnich zboczy gór Troodos, określanego jako Commandaria. Lokalne szczepy Mavro i Xynisteri rosną tu na wulkanicznych glebach, ubogich i słabych, a więc dających niewiele plonów, ale o wysokiej jakości. Zrywane ręcznie winogrona suszy się na słońcu od 8 do 15 dni, tak że zwartość wody w owocach redukuje się do minimum i koncentruje się zawartość cukru. Następnie wyciśnięty z owoców sok pozostawiony jest do naturalnej fermentacji w drewnianych beczkach, gdzie pozostaje przez co najmniej rok. Później wino przelewane jest do butelek, w których może leżakować przez wiele lat nabierając koloru.Commandaria jest słodkim winem o bursztynowym kolorze i 15% zawartości alkoholu. Pije się ją zazwyczaj po posiłku, do deseru, koniecznie schłodzoną do temperatury 9-10oC zagryzając suszonymi owocami jak figi, rodzynki, migdały..

Retsina

Klasyczne białe wino, przy którego fermentacji dodaje się odrobinę żywicy z pinii. Jest to źródłem bardzo indywidualnego charakteru wina - delikatnego aromatu pinii i charakterystycznego posmaku.