Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Hiszpania


1267738100_hiszpania1.jpgOgromne wysiłki hiszpańskich winiarzy, zmierzające do zdobycia światowych rynków i serc koneserów przynoszą owoce-coraz częściej hiszpańskie wina pojawiają się w prestiżowych restauracjach, coraz częściej znawcy zauważają charakter i indywidualny styl hiszpańskich trunków. W Hiszpanii występuje 51 okręgów winiarskich wyróżnionych symbolem D.O. (Denominacion de Origen). Na pierwszym miejscu stawiany jest okręg Górnego Ebru, gdzie znajduje się słynny region Rioja, gdzie tradycja wytwarzania jakościowych win jest najdłuższa i najsilniejsza.

Hiszpańscy producenci chętnie sięgają zarówno do odmian rodzimych, jak i do odmian francuskich, szczególnie do klasycznych szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Wśród popularnych białych odmian hiszpańskich należy wymienić szczep Viura oraz odmiany Malvasia i Garnacha Blanca. Do produkcji win czerwonych używane są głównie grona odmian Tempranillo, Graciano i Garnacha Tinta. Wina białe to w hiszpańskiej nomenklaturze "Vinos blancos", wina czerwone to "Vinos tintos", produkowane są też wina różowe "Vinos rosados". Najlepsze z win oznaczone są napisem "Gran reserva" i "Reserva".

W procesie produkcji wyróżnia się dwie tendencje-pierwsza, to zapożyczona od Francuzów tradycyjna metoda dojrzewania win w dębowych beczkach, druga to nowoczesna produkcja, wykorzystująca ostatnie osiągnięcia technologii winiarskiej. Specyficzne dla hiszpańskich win jest dojrzewanie ich nie tylko w beczkach, ale również w butelkach.

»Wina regionu
Cava Palau Brut

 

Palau Brut
DO Cava - macabeo , xarel.lo , parellada wyprodukowane przez Mont Marçal 
Białe musujące wytrawne wino hiszpańskie o subtelnych owocowych aromatach i delikatnych bąbelkach. W ustach świeże, harmonijne, o czystym, eleganckim posmaku. Podawać do owoców morza, ryb, zup, dań z ryżu, miękkich serów.
Druga fermentacja w butelce, przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy.
Doskonała relacja ceny do jakości.
Wino medalowe:
> GOLD Medal – Concours Mondial Bruxelles 2017

 
Cava Palau Semi Seco
Palau Semi Seco
DO Cava - macabeo , xarel.lo , parellada wyprodukowane przez Mont Marçal.
Białe musujące półwytrawne wino hiszpańskie o subtelnych aromatach świeżych owoców przemieszanych z nutami drożdży i chleba. W ustach lekko słodkie, świeże, eleganckie. Podawać do sajgonek, dojrzewającej szynki, sorbetów, lodów, ciastek lub jako aperitif.
Druga fermentacja w butelce, przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy.
 
 
Doskonała relacja ceny do jakości.


Escudero Valdelagunde Sauvignon Blanc 2019

100% Sauvignon Blanc 

Winnica położona w rdzeniu D.O. Rueda, daje winogrona Sauvignon Blanc o doskonałej jakości.

Wino ma jasnożółty słomkowy kolor.

Nos jest świeży, subtelny, mineralny i dość różnorodny. Aromatyczny z nutami dojrzałej białej brzoskwini, cytrusów i zielonych ziół. Bogaty smak z dużą ilością owoców. Objętość i lekko tłusta konsystencja ze świeżą kwasowością.

To Sauvignon Blanc jest pyszne z grzankami z awokado, krewetkami i pikantnym dresingiem.

Najlepiej podawać od 8 ° do 10 °

 

Escudero Valdelagunde Semidulce 2019

Mieszanka Verdejo i Viura.

Winogrona są poddawane procesowi winifikacji oddzielnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

W kieliszku wino to ma jasno słomkowy kolor z lekko złotymi refleksami. Bukiet pieści nos owocowymi nutami i kwiatowymi nutami, ukazuje wspaniały aromat soczystych brzoskwiń, dojrzałych w słońcu cytrusów, dojrzałych jabłek i nut letnich kwiatów. Na podniebieniu to białe wino przekonuje wspaniałą szczątkową słodyczą, która bardzo dobrze współgra z przyjemną kwaskowatością. Dzięki szczepowi Verdejo finiszowi towarzyszą delikatne nuty roślinne.

Dobrze schłodzone to cudowne białe wino z Ruedy to świetne letnie wino, które dobrze komponuje się z zimnymi tapas, ale samo w sobie daje też dużo przyjemności

Finca Luzón Crianza Monastrell/Cabernet Sauvignon 2017

Cabernet Sauvignon, Monastrell

Bodegas Luzón produkuje nowoczesne wina. Są to wina dla koneserów jak i zwykłych miłośników, mocne, wyraziste na bazie Monastrell, tak typowego dla Jumilla.

Pochodzi z winorośli na glebach piaszczystych, gliniastych i dużo wapienia, na wysokości 650 metrów.

Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze od 28 do 30 stopni przez 6-8 dni. Następnie sok pozostaje w kontakcie ze skórkami przez około 5-10 dni, aby wydobyć więcej koloru i smaku. Wino dojrzewa w dębach francuskich i amerykańskich przez 12 miesięcy.

Rubinowy z fioletową poświatą.

Czarne porzeczki i śliwki. Nuty mięty i fiołków.

Rozmaryn i zioła śródziemnomorskie. Skóra, tytoń i cynamon. Słodkie, obfite taniny.

Pyszne do dań z jagnięciny jak również z  dojrzewającymi serami.

Nagrody; 4 i 1/2 Gwiazdki PERSWIJN

 

Ramon Bilbao Crianza

Błyszczący rubinowy kolor; aromaty dojrzałych owoców leśnych (jeżyny, porzeczki) z nutami balsamicznymi i delikatnym tłem o nutach wanilii, pieprzu i liści laurowych. W ustach dobrze zbudowane, o długim korzennym posmaku.

Wino nagrodzone!
Wine Spectator: ROCZNIK 2003 - "BEST VALUE"

Ramon Bilbao Gran Reserva 2002

Bodegas Ramón Bilbao, D.O.Ca. Rioja, Hiszpania Rubinowowiśniowy kolor z ceglastymi odcieniami na obrzeżach; złożone aromaty o nutach balsamicznych, bardzo dojrzałych owoców, szlachetnego drewna, a także skóry, tytoniu i owoców w likierze.

Solís Kingpin Blanco 2020

Solís Kingpin Blanco 2020

Jest to mieszanka trzech odmian winorośli;, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo.

Pochodzi z Castilla-La Mancha w środkowej Hiszpanii, największego regionu upraw winorośli na świecie.

Kolor tego wina to jasnożółty ze złocistymi refleksami. 

W nosie wyraźne owoce tropikalne, brzoskwinia i na końcu świeże nuty cytrusowe. 

W ustach potwierdzenie dużej ilości owoców z delikatną świeżą kwasowością i kremową konsystencje.

Idealne jako aperitif, pasuje również do makaronów, paelli i różnego rodzaju tapas czy wędlin i miękkich serów.

Solís Kingpin Tinto 2020

Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon.

Pochodzi z winnic w Castilla-La Mancha w środkowej Hiszpanii, największym regionie uprawy winorośli na świecie. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze.

Wiśniowoczerwony wręcz rubinowy kolor, piękny owocowy aromat jak jagody, wiśnie i dojrzałe śliwki. Tło z akcentami szlachetnej skóry i wanilii. W ustach złożone i żywe, wyróżniają się ciemne owoce leśne i wanilia z końcówką kakaową. Trwałe i eleganckie wykończenie.

Pyszne, jeśli pije się go sam lub idealny do pizzy, risotto, pieczeni lub niebieskim sera.


Viento Aliseo Tempranillo-Petit Verdot

70% Tempranillo, 30% Petit Verdot

Hiszpania, La Mancha

Wytrawne, pełne, owocowe czerwone wino.

Wiśniowy kolor z fioletowym odcieniem. Aromaty czerwonych jagód i wiśni. Dobra równowaga między kwasowością a garbnikami, która tworzy złożoną paletę smaków.

Położony w miejscowości Las Pedroñeras i w północnej części La Mancha, głównego hiszpańskiego regionu winiarskiego, Dominio de Punctum wyróżnia się wyjątkową produkcją  i wyjątkowym charakterem win organicznych i biodynamicznych.

Idealny do sera i makaronu.

Viento Aliseo Viognier

100% Viognier,

Hiszpania, La Mancha

Wytrawne,  aromatyczne białe wino.

Kolor jasny złoty, żółty z limonkowym połyskiem. Owocowo-cytrusowe aromaty z nutami kwiatowymi. Niezła kwasowość. 

Położony w miejscowości Las Pedroñeras i w północnej części La Mancha, głównego hiszpańskiego regionu winiarskiego, Dominio de Punctum wyróżnia się wyjątkową produkcją  i charakterem win organicznych i biodynamicznych.

Idealny do dań azjatyckich i ryb.

Vivanco Rioja Crianza

Wiśniowo-czerwony kolor.

Intensywne aromaty świeżych, dojrzałych, czerwonych owoców, z nutami korzennymi i lukrecjowymi, którym towarzyszą eleganckie tostowe i dymne nuty. W ustach świeże i słodkie, z bardzo dobrze wyważonym, trwałym i eleganckim posmakiem.

Butelka tego hiszpańskiego wina jest inspirowana oryginalną butelką z XVIII wieku, która jest wystawiona w Muzeum Kultury Wina Vivanco.

Przepyszna mieszanka 95% Tempranillo, 2% Maturana Tinta, Graciano 3%. Wybór winorośli w Briones, Rioja Alta, które mają średnio 15–20 lat, uprawianych głównie na glebach żelazowo-gliniastych.

Łączenie potraw: Temperatura serwowania: 16-18 ° C. Idealny towarzysz kuchni śródziemnomorskiej, dań z ryżu, roślin strączkowych, makaronów oraz wszelkiego rodzaju białych i czerwonych mięs.