Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Hiszpania


1267738100_hiszpania1.jpgOgromne wysiłki hiszpańskich winiarzy, zmierzające do zdobycia światowych rynków i serc koneserów przynoszą owoce-coraz częściej hiszpańskie wina pojawiają się w prestiżowych restauracjach, coraz częściej znawcy zauważają charakter i indywidualny styl hiszpańskich trunków. W Hiszpanii występuje 51 okręgów winiarskich wyróżnionych symbolem D.O. (Denominacion de Origen). Na pierwszym miejscu stawiany jest okręg Górnego Ebru, gdzie znajduje się słynny region Rioja, gdzie tradycja wytwarzania jakościowych win jest najdłuższa i najsilniejsza.

Hiszpańscy producenci chętnie sięgają zarówno do odmian rodzimych, jak i do odmian francuskich, szczególnie do klasycznych szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Wśród popularnych białych odmian hiszpańskich należy wymienić szczep Viura oraz odmiany Malvasia i Garnacha Blanca. Do produkcji win czerwonych używane są głównie grona odmian Tempranillo, Graciano i Garnacha Tinta. Wina białe to w hiszpańskiej nomenklaturze "Vinos blancos", wina czerwone to "Vinos tintos", produkowane są też wina różowe "Vinos rosados". Najlepsze z win oznaczone są napisem "Gran reserva" i "Reserva".

W procesie produkcji wyróżnia się dwie tendencje-pierwsza, to zapożyczona od Francuzów tradycyjna metoda dojrzewania win w dębowych beczkach, druga to nowoczesna produkcja, wykorzystująca ostatnie osiągnięcia technologii winiarskiej. Specyficzne dla hiszpańskich win jest dojrzewanie ich nie tylko w beczkach, ale również w butelkach.

»Wina regionu
Agusti Torello Mata Reserva Barrica

D.O. Cava, Brut nature, 100% Macabeo, leżakuje 24 mies.
Ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami, dużo delikatnych babelków oraz intensywne aromaty owocowe z przewijającymi się aromatamo balsamicznymi, korzennymi. W smaku pełne, wytrawne o owocowej świeżości na tle korzennych i waniliowych nut

Mirto Ramon Bilbao D.O. Rioja

13,5% alkohol Rioja Alta 100% Tempranillo, leżakuje 24 miesiące w nowych beczkach francuskich.
Jest to autorskie wino z wyselekcjonowanych winogron z conajmniej 70 letnich krzewów.Idealnie komponuje się z delikatnym mięsem, zupami i kremami, gotowanymi warzywami i wszelkimi potrawami wędzonymi.

Ramon Bilbao Crianza

Błyszczący rubinowy kolor; aromaty dojrzałych owoców leśnych (jeżyny, porzeczki) z nutami balsamicznymi i delikatnym tłem o nutach wanilii, pieprzu i liści laurowych. W ustach dobrze zbudowane, o długim korzennym posmaku.

Wino nagrodzone!
Wine Spectator: ROCZNIK 2003 - "BEST VALUE"

Ramon Bilbao Gran Reserva 2002

Bodegas Ramón Bilbao, D.O.Ca. Rioja, Hiszpania Rubinowowiśniowy kolor z ceglastymi odcieniami na obrzeżach; złożone aromaty o nutach balsamicznych, bardzo dojrzałych owoców, szlachetnego drewna, a także skóry, tytoniu i owoców w likierze.

TOCS DOQ Priorat

Terres De Vidalba TOCS Crianza 2009 PRIORAT DOQ

Szczep: 65% Grenache Noir, 35% Syrah
Kraj: Hiszpania-Katalonia
Apelacja: Priorat
Barwa: Ciemno wiśniowa
Nos: Aromaty ciemnych owoców- jagody, śliwki, przypraw z nutami piernikowymi-lukrecja i octu balsamicznego, mineralne
Smak: Wyczuwalne ciemne owoce, jagody, śliwki, lukrecja, tytoń z przyjemnym długim owocowym finiszem,
Podawać: Idealnie komponuje się z ciemnym mięsem.
Serwować w temperaturze 16-18°C, po godzinnej dekantacji.

Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez okres
12-16 miesięcy (20% nowe beczki)

Vidalba 2011

Szczep: 60% Grenache Noir, 40% Syrah

Region: Katalonia-Hiszpania,
Apelacja: Priorat
Barwa: Intensywny czerwony z fioletowymi refleksami
Nos: Aromaty czerwonych i ciemnych owoców- malin, porzeczek, śliwek i jeżyn, czekolady oraz przypraw takich jak rozmaryn, tymianek, lawenda.
Smak: Wyczuwalne ciemne owoce: śliwki, jeżyny oraz czerwone porzeczki, czekolada oraz zioła. 
Podawać: Do dań z grilla, ciemnym mięs i dzikiego ptactwa na bazie ziołowych sosów. Serwować w temperaturze 16-18°C, po dwugodzinnej dekantacji.

Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez okres 12 miesięcy (20% nowe beczki)

Otworzyć butelkę na godzinę przed podaniem.

Ewentualna obecność małych osadów jest to znak, że wino nie zostało poddane procesom filtrowania.