Ogromne wysiłki hiszpańskich winiarzy, zmierzające do zdobycia światowych rynków i serc koneserów przynoszą owoce-coraz częściej hiszpańskie wina pojawiają się w prestiżowych restauracjach, coraz częściej znawcy zauważają charakter i indywidualny styl hiszpańskich trunków. W Hiszpanii występuje 51 okręgów winiarskich wyróżnionych symbolem D.O. (Denominacion de Origen). Na pierwszym miejscu stawiany jest okręg Górnego Ebru, gdzie znajduje się słynny region Rioja, gdzie tradycja wytwarzania jakościowych win jest najdłuższa i najsilniejsza.
Hiszpańscy producenci chętnie sięgają zarówno do odmian rodzimych, jak i do odmian francuskich, szczególnie do klasycznych szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Wśród popularnych białych odmian hiszpańskich należy wymienić szczep Viura oraz odmiany Malvasia i Garnacha Blanca. Do produkcji win czerwonych używane są głównie grona odmian Tempranillo, Graciano i Garnacha Tinta. Wina białe to w hiszpańskiej nomenklaturze "Vinos blancos", wina czerwone to "Vinos tintos", produkowane są też wina różowe "Vinos rosados". Najlepsze z win oznaczone są napisem "Gran reserva" i "Reserva".
W procesie produkcji wyróżnia się dwie tendencje-pierwsza, to zapożyczona od Francuzów tradycyjna metoda dojrzewania win w dębowych beczkach, druga to nowoczesna produkcja, wykorzystująca ostatnie osiągnięcia technologii winiarskiej. Specyficzne dla hiszpańskich win jest dojrzewanie ich nie tylko w beczkach, ale również w butelkach.
Druga fermentacja w butelce, przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy.
Wino medalowe:

Mieszanka Verdejo i Viura.
Winogrona są poddawane procesowi winifikacji oddzielnie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
W kieliszku wino to ma jasno słomkowy kolor z lekko złotymi refleksami. Bukiet pieści nos owocowymi nutami i kwiatowymi nutami, ukazuje wspaniały aromat soczystych brzoskwiń, dojrzałych w słońcu cytrusów, dojrzałych jabłek i nut letnich kwiatów. Na podniebieniu to białe wino przekonuje wspaniałą szczątkową słodyczą, która bardzo dobrze współgra z przyjemną kwaskowatością. Dzięki szczepowi Verdejo finiszowi towarzyszą delikatne nuty roślinne.
Dobrze schłodzone to cudowne białe wino z Ruedy to świetne letnie wino, które dobrze komponuje się z zimnymi tapas, ale samo w sobie daje też dużo przyjemności
Cabernet Sauvignon, Monastrell Bodegas Luzón produkuje nowoczesne wina. Są to wina dla koneserów jak i zwykłych miłośników, mocne, wyraziste na bazie Monastrell, tak typowego dla Jumilla. |
Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze od 28 do 30 stopni przez 6-8 dni. Następnie sok pozostaje w kontakcie ze skórkami przez około 5-10 dni, aby wydobyć więcej koloru i smaku. Wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 12 miesięcy. |
Rubinowy z fioletową poświatą. |
Czarne porzeczki i śliwki. Nuty mięty i fiołków. |
Rozmaryn i zioła śródziemnomorskie. Skóra, tytoń i cynamon. Słodkie, obfite taniny. |
Pyszne do dań z jagnięciny jak również z dojrzewającymi serami. Nagrody; 4 i 1/2 Gwiazdki PERSWIJN
|
Flos de Pinoso Barrica- mieszanka Monastrel-Syrah, wino leżakowało przez 3 miesiące w dębowych beczkach. Idealne wino dla wymagających, jest zarówno wina organiczne, jak i wegańskie.
To pięknie zbalansowane wino o pysznych aromatach czerwonych owoców, nutach kawy i przypraw oraz cudownie długim posmaku. Niezależnie od tego, czy delektujesz się wyjątkowym posiłkiem z przyjaciółmi, czy po prostu relaksujesz się w domu, Flos de Pinoso Roble to doskonały wybór.
Więc nalej sobie szklankę i ciesz się!
Fermentacja winogron odbywa się w beczkach z nowego dębu. Wino jest następnie leżakowane przez 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu i francuskiego. Wino dojrzewa przez kolejne 6 miesięcy w butelce w piwnicy.
Dojrzałe owoce (śliwki, wiśnie, truskawki) i nuty kwiatowe. Pełne i okrągłe z dobrą równowagą między owocami a drewnem. Lukrecja, skóra, tytoń i kokos. Pyszne z gulaszem z królika
Atrakcyjna czerwień, ciemne owoce leśne jak jeżyna i odrobina czekolady. W ustach wanilia, kakao, tytoń i rozmaryn. Wino pełne z zaokrąglonymi taninami i zbalansowaną kwasowością. Wino dojrzewa przez 12 miesięcy w dębie francuskim i amerykańskim. Z upraw ekologicznych.
James Suckling - 91 pkt.
Nieprzezroczysty wiśniowo-czerwony kolor z granatową krawędzią. W nosie owocowe, z aromatami dojrzałych czerwonych owoców, przypraw, delikatnego kakao i tostowanego drewna. Na podniebieniu dobra struktura, skoncentrowane, smaczne, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Wino długie, przyjazne i charakteryzujące się dużą trwałością.
Bodegas Luzón produkuje nowoczesne wina w słonecznym hiszpańskim regionie Jumilla. Są to hojne, mocne wina, które zachwycą zarówno koneserów win, jak i zwykłych miłośników wina.
W nosie jeżyny i wiśnie, fiołki. Coś dymnego i pieprznego.Wyraźnie owocowy i gładki Syrah z lekkimi nutami wanili i kakao, świeże z subtelnymi nutami tanin
Monastrell i Syrah,
Pochodzący z DO Jumilla wino dojrzewa przez co najmniej dwanaście miesięcy w kombinacji beczek z francuskiego i amerykańskiego dębu. Celem winnicy jest utrzymanie naturalnych, świeżych czerwonych owoców i kwasowości winogron, co daje profil jasnej wiśni, miękkiej śliwki i nuty białego pieprzu, prażonych ziół i liści tytoniu
Bodegas Ramón Bilbao, D.O.Ca. Rioja, Hiszpania Rubinowowiśniowy kolor z ceglastymi odcieniami na obrzeżach; złożone aromaty o nutach balsamicznych, bardzo dojrzałych owoców, szlachetnego drewna, a także skóry, tytoniu i owoców w likierze.
Solís Kingpin Blanco 2020
Jest to mieszanka trzech odmian winorośli;, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo.
Pochodzi z Castilla-La Mancha w środkowej Hiszpanii, największego regionu upraw winorośli na świecie.
Kolor tego wina to jasnożółty ze złocistymi refleksami.
W nosie wyraźne owoce tropikalne, brzoskwinia i na końcu świeże nuty cytrusowe.
W ustach potwierdzenie dużej ilości owoców z delikatną świeżą kwasowością i kremową konsystencje.
Idealne jako aperitif, pasuje również do makaronów, paelli i różnego rodzaju tapas czy wędlin i miękkich serów.
Staranny proces produkcji tego różowego wina daje wyjątkowy profil smakowy. Wino ma klarowny, jasnoróżowy kolor i wyróżnia się idealną równowagą między zrównoważoną kwasowością a orzeźwiającym smakiem. Ponadto ma aromat truskawek i malin i doskonale komponuje się z lekkimi daniami, takimi jak sałatki, ryby i tapas, ale może być również pity jako aperitif. Ponadto ma elegancki i wyrafinowany smak, który charakteryzuje się miękką konsystencją i wytrawnym posmakiem.
W sumie zdecydowanie warto spróbować!
Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon.
Pochodzi z winnic w Castilla-La Mancha w środkowej Hiszpanii, największym regionie uprawy winorośli na świecie. Fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze.
Wiśniowoczerwony wręcz rubinowy kolor, piękny owocowy aromat jak jagody, wiśnie i dojrzałe śliwki. Tło z akcentami szlachetnej skóry i wanilii. W ustach złożone i żywe, wyróżniają się ciemne owoce leśne i wanilia z końcówką kakaową. Trwałe i eleganckie wykończenie.
Pyszne, jeśli pije się go sam lub idealny do pizzy, risotto, pieczeni lub niebieskim sera.
Wiśniowo-czerwony kolor.
Intensywne aromaty świeżych, dojrzałych, czerwonych owoców, z nutami korzennymi i lukrecjowymi, którym towarzyszą eleganckie tostowe i dymne nuty. W ustach świeże i słodkie, z bardzo dobrze wyważonym, trwałym i eleganckim posmakiem.
Butelka tego hiszpańskiego wina jest inspirowana oryginalną butelką z XVIII wieku, która jest wystawiona w Muzeum Kultury Wina Vivanco.
Przepyszna mieszanka 95% Tempranillo, 2% Maturana Tinta, Graciano 3%. Wybór winorośli w Briones, Rioja Alta, które mają średnio 15–20 lat, uprawianych głównie na glebach żelazowo-gliniastych.
Łączenie potraw: Temperatura serwowania: 16-18 ° C. Idealny towarzysz kuchni śródziemnomorskiej, dań z ryżu, roślin strączkowych, makaronów oraz wszelkiego rodzaju białych i czerwonych mięs.