Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Hiszpania


1267738100_hiszpania1.jpgOgromne wysiłki hiszpańskich winiarzy, zmierzające do zdobycia światowych rynków i serc koneserów przynoszą owoce-coraz częściej hiszpańskie wina pojawiają się w prestiżowych restauracjach, coraz częściej znawcy zauważają charakter i indywidualny styl hiszpańskich trunków. W Hiszpanii występuje 51 okręgów winiarskich wyróżnionych symbolem D.O. (Denominacion de Origen). Na pierwszym miejscu stawiany jest okręg Górnego Ebru, gdzie znajduje się słynny region Rioja, gdzie tradycja wytwarzania jakościowych win jest najdłuższa i najsilniejsza.

Hiszpańscy producenci chętnie sięgają zarówno do odmian rodzimych, jak i do odmian francuskich, szczególnie do klasycznych szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Wśród popularnych białych odmian hiszpańskich należy wymienić szczep Viura oraz odmiany Malvasia i Garnacha Blanca. Do produkcji win czerwonych używane są głównie grona odmian Tempranillo, Graciano i Garnacha Tinta. Wina białe to w hiszpańskiej nomenklaturze "Vinos blancos", wina czerwone to "Vinos tintos", produkowane są też wina różowe "Vinos rosados". Najlepsze z win oznaczone są napisem "Gran reserva" i "Reserva".

W procesie produkcji wyróżnia się dwie tendencje-pierwsza, to zapożyczona od Francuzów tradycyjna metoda dojrzewania win w dębowych beczkach, druga to nowoczesna produkcja, wykorzystująca ostatnie osiągnięcia technologii winiarskiej. Specyficzne dla hiszpańskich win jest dojrzewanie ich nie tylko w beczkach, ale również w butelkach.

»Wina regionu
Agusti Torello Mata Reserva Barrica

D.O. Cava, Brut nature, 100% Macabeo, leżakuje 24 mies.
Ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami, dużo delikatnych babelków oraz intensywne aromaty owocowe z przewijającymi się aromatamo balsamicznymi, korzennymi. W smaku pełne, wytrawne o owocowej świeżości na tle korzennych i waniliowych nut

Cap de Ruc Negro

Szczep: Grenache 100%
Region: Montsant DO
Barwa: Intensywny wiśniowy
Nos: Dobra równowaga czerwonych owoców i wanilii.
Usta: Świeże wino o dobrej kwasowości, delikatnych garbnikach, lekkie i owocowe, z lekkim posmakiem wiśni i wanilli. 
Podawać: Idealne jako aperitif, solo bądź do bruschetty
Jest to półsłodkie młode wino, które spędziło 4 miesiące w 2-letnich francuskich dębowych beczkach.

Mirto Ramon Bilbao D.O. Rioja

13,5% alkohol Rioja Alta 100% Tempranillo, leżakuje 24 miesiące w nowych beczkach francuskich.
Jest to autorskie wino z wyselekcjonowanych winogron z conajmniej 70 letnich krzewów.Idealnie komponuje się z delikatnym mięsem, zupami i kremami, gotowanymi warzywami i wszelkimi potrawami wędzonymi.

Ramon Bilbao Crianza

Błyszczący rubinowy kolor; aromaty dojrzałych owoców leśnych (jeżyny, porzeczki) z nutami balsamicznymi i delikatnym tłem o nutach wanilii, pieprzu i liści laurowych. W ustach dobrze zbudowane, o długim korzennym posmaku.

Wino nagrodzone!
Wine Spectator: ROCZNIK 2003 - "BEST VALUE"

Ramon Bilbao Gran Reserva 2002

Bodegas Ramón Bilbao, D.O.Ca. Rioja, Hiszpania Rubinowowiśniowy kolor z ceglastymi odcieniami na obrzeżach; złożone aromaty o nutach balsamicznych, bardzo dojrzałych owoców, szlachetnego drewna, a także skóry, tytoniu i owoców w likierze.

Tche Guv'nor

Nos: Winogrona są macerowane w niskich temperaturach, aby umożliwić delikatną ekstrakcję słodkich tanin i złożonych związków, co zachęca do produkcji wina o wyrazistym charakterze, które uzupełnia czerwone aromaty jagód typowe dla Tempranillo.

Smak: Piękny, bardzo przyjemny wachlarz aromatów jak owoc truskawek i malin . Fiolet, śliwka, czekolada z czerwoną jagodową słodyczą i gładkim, cynamon i świeżo upieczone cynamonowe ciasteczka z odrobiną pieczonego czerwonego owoce prowadzące do świeżego wykończeni.

Uczta do picia samodzielnie lub idealna do sparowania z jagnięciną i serem, szczególnie z niebieskim serem.

Traslagares Sauvignon Blanc

Traslagares Sauvignon Blanc

Winnica położona w rdzeniu D.O. Rueda, daje winogrona Sauvignon Blanc o doskonałej jakości.

Wino ma jasnożółty kolor z zielonymi refleksami.

Nos jest świeży, subtelny, mineralny i dość różnorodny. Obiecuje złożoną, kwiecistą twarz z akcentem tropikalnych owoców o przyjemnym podniebieniu i wytrwałości.

Sauvignon Blanc jest idealny do dań z makaronu i ryżu, ryb i owoców morza, ale także do miłych spotkań  lub odpoczynku.

Najlepiej podawać od 8 ° do 10 °