Po podbiciu Meksyku Cortez postanowił przekształcić Nowy Świat w ogromną winnicę. Już kilka lat później nadprodukcja tego regionu zagroziła winom hiszpańskim. Dla ich ochrony król Hiszpanii zarządził systematyczne karczowanie winorośli w koloniach w Ameryce. Przetrwały tylko najbardziej oddalone plantacje w dolnej Kalifornii. Dzisiaj Kalifornia jest najważniejszym producentem wina w Stanach Zjednoczonych. Powierzchnia, klimat i gleba czynią ten stan jednym z największych regionów winiarskich na świecie.
Niektóre źródła podają, że pierwsze krzewy winne sprowadził na Zachodnie Wybrzeże, około 1697 roku jezuita,
ojciec Juan Ugarte. Winorośl tę posadzono w pobliżu misji
Świętego Franciszka Ksawerego i nazwano ją Mission.
Przez długie lata, zarówno na północy, jak i na południu Kalifornii królowała odporna i plenna winorośl Mission, dająca wina mierne i bez charakteru. Wszystko zmieniło się wraz z przybyciem węgierskiego arystokraty i pułkownika Agostona Haraszthego. Przeszedł on do historii jako prawdziwy ojciec kalifornijskiego winiarstwa. W 1895 zaczął na szeroką skalę importować winorośl europejską, a wśród niej znakomity Zinfandel. W 1925 roku szczep ten, dający słynne wytrawne czerwone wino, przyjął się i stał się jednym z wielkich szczepów kalifornijskich. Dzisiaj dominują w Kalifornii cztery szczepy: Chardonnay, Cabernet Sauvignon oraz Merlot i Zinfandel.
EdnaValley Vineyard Central Coast Pinot Noir oferuje bogaty, stylowy smak, który jednocześnie nie obciąża podniebienia. Nuty fiołka i wiśni przechodzą w jedwabisty smak świeżoupieczonego ciasta z jeżynami. Wyraźna kwasowość i długifinisz czynią z naszego wina doskonałe dopełnienie wielu dań
Louis M.Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon 2014,
90 % cabernet sauvignon, 5 % petite sirah, 5 % petit verdot,
wyróżnia się ciemnoburgundową barwą oraz złożonym bukietem i smakiem z nutami jeżyn, jagód i czarnej porzeczki. Owocowym nutom towarzyszą słodkie zioła, lukrecja i opalany cedr. Bogaty, pełny smak naszego idealnie zrównoważonego wina ma pięknie rozwinięty środek i niespotykanie długi finisz. Jego solidne garbniki pozwolą mu wspaniale łączyć się z czerwonym mięsem
Louis M. Martini Sonoma County Cabernet Sauvignon 2015,
cabernet sauvignon, merlot , petite sirah, cabernet franc
odzwierciedla to, co najlepsze w ciepłej, wąskiej dolinie Dry Creek oraz upalnej, ale owiewanej chłodnym wiatrem dolinie Alexander. Połączenie tych wyjątkowych cech tworzy luksusowy, doskonale zrównoważony cabernet sauvignon bogaty w łagodne garbniki. To właśnie one nadają winu przystępności, jednocześnie zapewniając mu teksturę niezbędną do dalszego dojrzewania. Smak wina jest skoncentrowany, z wyczuwalnymi nutami owoców leśnych, śliwek, lukrecji i kawy. To dobrze zbudowane, gęste wino wyróżnia się długim, pełnym wdzięku finiszem.
Sebastiani Cabernet Sauvignon Sonoma County
97% Cabernet Sauvignon, 3% Zinfandel
Jasny rubinowy kolor, nasz Sonoma County Cabernet jest wypełniony aromatami czarnej wiśni, przyprawy cabernet i wiórków kokosowych. Podniebienie ma średnią sylwetkę i oferuje skoncentrowane smaki jeżyn, cassis i pikantnych ziół. Łagodne taniny i zrównoważona kwasowość prowadzą do gładkiego i trwałego wykończenia. Pij teraz lub przez następne 5-6 lat.
- David Nakaji, winiarz
Wino czerwone, wytrawne. Pochodzi ze słonecznej Kalifornii. Leżakowane w dębowych beczkach. Smak leśnych owoców, delikatny aromat śliwki i ostrych przypraw. Temperatura podawania: 18-20°C Połączenia kulinarne: wołowina, wieprzowina, makaron, owoce, czekolada.