Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Niemcy


1267738180_niemcy1.jpgWarunki klimatyczne panujące w Niemczech nie sprzyjają uprawie winorośli. Jednak ani północne położenie, ani chłodny klimat z "deszczową" jesienią nie zniechęciły Niemców do wytwarzania win. Jest to kraj znaczący ze względu na produkcję licznych gatunków białego wina.

Na przestrzeni wieków Niemcy udoskonalili sztukę produkcji białych win o szerokiej gamie smakowej od wytrawnych do słodkich. Większość win niemieckich stanowią wina lekkie (10-11 procent zawartości alkoholu), o zapachu owocowym, orzeźwiające, ze szczyptą kwasowości. Najważniejsze winnice niemieckie znajdują się na południowym zachodzie Niemiec, między jeziorem Bodeńskim a Bonn. 85 procent produkcji rocznej stanowią wina białe i to one głównie kształtują obraz Niemiec jako producenta win. Historia wina niemieckiego jest ściśle związana z Renem i Mozelą. W dolinie tych dwóch rzek Rzymianie wycisnęli najsi1niejsze pięrno swego panowania, czyli tradycję uprawiania winorośli, a po upadku imperium tradycję tę przejęły klasztory.

W XIX wieku zaczęły się rozwijać spółdzielnie i łączyć regiony winiarskie, by prowadzić sprzedaż swoich naturalnych, niedosładzanych win. W winiarstwie niemieckim bardzo dużą wagę przywiązuje się do zawartości cukru w moszczu. Niektóre z najświetniejszych win na świecie wytwarza się z winogron szczepu Riesling i Gewuerztraminer.

»Wina regionu
Enkircher Steffensberg Riesling Kabinett Feinherb

Enkircher Steffensberg Riesling Kabinett z Villa Huesgen oferuje genialny, połyskujący jasnożółty kolor. Po pierwszym zawirowaniu to białe wino charakteryzuje się cudowną lekkością, która sprawia, że ​​żywo tańczy w kieliszku. W kieliszku to białe wino z Villa Huesgen oferuje aromaty moreli, śliwek, brzoskwiń, pigw i jabłek, uzupełnione leśną glebą i nagrzanymi słońcem skałami. Ten Kabinett można słusznie określić jako szczególnie owocowy i aksamitny, ponieważ został winifikowany z cudownie słodkim profilem smakowym. Na języku to lekkie białe wino charakteryzuje się niesamowicie gęstą konsystencją. Dzięki żywej owocowej kwasowości Enkircher Steffensberg Riesling Kabinett jest cudownie świeży i żywy na podniebieniu

Schreieck Riesling Feinherb

Idealne do ryb, przystawek i owoców morza. Lekkie, półwytrawne wino, niezwykle świeże, odznaczające się przyjemną kwaskowatością i owocowym aromatem.

Alkohol -12,00 %, Kwasowość  7,9 g/l ,Cukier resztkowy 18,7 g/l ,

Schreieck Scheurebe

Bardzo eleganckie i pełne życia białe wino: dość jasne z zielonożółtymi refleksami. Intensywnie pachnące kwiatem bzu,  białych porzeczek oraz aromatem brzoskwini, grejpfruta z nutą mango. Dość wyraźna słodycz dle nie dominująca, gruszka, dojrzałe jabłka, winogrona, trochę trawy i lekkich ziół; raczej średnio intensywny ale przyjemne.

Sprawdza się solo na imprezie  oraz do, kurczaka, cielęciny i lekkich sałatek.

Alkohol: 11,5 %,Kwasowość 5,4 g/l ,Cukier resztkowy 34,8 g/l

Limitowana Pojemnosć Butelki 1L


Schreieck Sekt Riesling

Sekt b.A.Brut  - to określenie niemieckiego wina musującego zgodnie z tradycyjną metodą fermentacji w butelce.

Ten pełen  żywej woni wytrawny Sekt z dość owocową kwasowością i złoto żółtymi refleksami w szkle, krystalicznie czysty z drobnymi bąbelkami, iskrzącymi na podniebieniu wyśmienitymi smakami  Riesling: jabłko, kwiat róży.

Alkohol -13,00 %, Kwasowość  6,4 g/l ,Cukier resztkowy 10,4 g/l ,

Schreieck Weisser Burgunder feinherb

Schreieck Weisser Burgunder feinherb,
 

Bardzo elegancki bukiet dominują dojrzałe owoce jak cytrusy, brzoskwinie, morele i pigwa oraz przyprawy.

Jest świeże i rześkie, łagodna emulsja i wspaniała soczystość na podniebieniu.
Wyśmienite do szparagów i wędlin oraz do pikantnych serów.
Podawać w temperaturze : 10 - 12 ° C

Alkohol - 12,00%, Kwasowość 7,1 g/l, Cukru resztkowego 17,6g/l .

 

Schrieck Riesling S-klasse

92 punkty „ Best of Riesling 2016” 

Mocno wyraziste zapachy owoców jak agrest, cytrusy i  jabłka z  mocno mineralną końcówką.

Na podniebieniu bardzo złożony, gęsty ale bardzo delikatny i żywy , na finiszu doskonale harmonijna kwasowością.

Alkohol -13,5 %, Kwasowość  8,2 g/l ,Cukier resztkowy 8,0 g/l.

Podawać; ryby i owoce morza oraz sałateki.

Weingut Kaspar Herke

-wiek: 36 lat
-wygląda młode i świeże, jest wyraźne, wykwintne, owocowe, przyjemne z ciasteczkami ale

kosztowałem z łososiem wędzonym na zimno.
-Super wino.

-wiek: 36 lat
-wygląda młode i świeże, jest wyraźne, wykwintne, owocowe, przyjemne z ciasteczkami ale

kosztowałem z łososiem wędzonym na zimno.
-Super wino.