Portugalia zajmuje czołowe miejsce wśród największych producentów win w Europie i na świecie. Produkcja roczna przekracza dziesięć milionów hektolitrów wina.
Każdy z regionów winnych - Dao, Douro, Vinho Verde, Alentejo, Bairrada, Bucelas, Palmela, Setubal - zaskakuje różnorodnością i wysoką jakośćią swoich win nagradzanych każdego roku na wielu konkursach światowych.
Douro jest najsłynniejszym z regionów uprawowych w Portugalii. To tu rodzi się i powstaje porto, stanowiące niemalże połowę produkcji win tego obszaru. Położony jest w północno-wschodniej części Portugalii i jest najstarszym na świecie regionem D.O.C., ustanowionym już w 1756 r. Stanowi wyjątkowo malowniczy zakątek tego kraju, chociażby ze względu na rozpościerające się na stromych zboczach winnice, które terasowo schodzą aż do rzeki Douro. Oprócz porto produkuje się tu także inne doskonałe wina. Wymagane jest, aby 60% powierzchni zajmowanej przez winorośl w Douro należało do następujących odmian: Bastardo, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Francesa (czerwone) i Donzelinho, Gouveio, Rabigato (białe). Minimalna zawartość alkoholu win produkowanych w tym regionie wynosi 11%. Większość win produkowanych w Douro to wina czerwone. Białe wina z Douro są lekkie, orzeźwiające i aromatyczne; świetnie smakują podawane do ryb i owoców morza. Ponadto produkowane są tu bardzo rześkie wina różowe o owocowym aromacie. Mają moc 11-12%; należy je zawsze spożywać schłodzone. Klimat Douro charakteryzuje się gorącymi, suchymi latami i chłodnym
Vinho Verde (dosłownie „zielone wino”) – portugalskie wino z regionu Minho na północnym zachodzie kraju. Nazwa odnosi się do młodości i świeżości wina, a nie do koloru, bowiem w ramach apelacji produkuje się wina białe, czerwone i na niewielką skalę różowe. Większość z tych win należy pić, póki są świeże (9–18 miesięcy)
Aldeia Verde to wino o barwie cytrusowej i młodym i świeżym aromacie, mocno owocowe. W ustach zrównoważony, o gładkiej
i trwałej świeżości. Świetnie komponuje się z sałatkami, daniami rybnymi i może być doskonałą przekąską.
Casa de Compostela znajduje się w samym sercu portugalskiego regionu Minho, gdzie powstaje wino Vinho Verde. Vinho Verde jest produkowane od 1908 roku i jest znane jako dostępne białe wino, regularnie o niższej zawartości alkoholu (od 8 do 12 procent) i z delikatnym mrowieniem bąbelkowym, choć niekoniecznie musi tak być.
Cytrynowo żółty kolor, owocowe i orzeźwiające. Subtelne nuty kwiatowe i owoce cytrusowe. Ożywcze, dobrze zbalansowane, lekkie letnie wino.