Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Węgry - Kolekcja Win z Tokaju


1267738400_wegry1.gifWęgry kojarzą się zawsze z Tokajem, jednym z tych prawdziwie legendarnych win świata, o którym łacińska maksyma mówi: "Vinum regnum, rex vinorum" (wino królów, król win). Tymczasem Węgry szczycą się całą masą innych znakomitych win. Kraj ten posiada przecież największy areał winnic w Europie Wschodniej. Na 120 000 ha uprawia się tu winorośl, dającą rocznie 5 mln hektolitrów win, z czego 60% białych rislingów o potężnym bukiecie. Naturalnemu ukształtowaniu kraju odpowiadają cztery duże regiony winiarskie.

Tokaji (zwany również Tokay) białe wino z Węgier, produkowane jest w regionie Tokai-Hegyalja na północnym wschodzie kraju, w 28 miejscowościach, włączając w to sam Tokaj, z odmian Furmint i Harslevelu. Kiedy mniej niż połowa danej winnicy jest opanowana przez botrytis, wszystkie grona są zbierane razem i używane do wytwarzania Szamorodni, które może być wytrawne lub słodkie w zależności od zawartości cukru w gronach. Najsłynniejszym gatunkiem jest Tokaji Aszu. W okresie zbioru zaatakowane przez botrytis (zwane Aszu) są trzymane oddzielnie, podczas gdy reszta jest poddana wspólnej fermentacji, dającej wino przechowywane w 136 - litrowych beczkach. Grona Aszu są zgniatane na miazgę, którą zalewa się winem podstawowym. Gatunek wina zależy od ilości cebrzyków winogron Aszu (cebrzyk - puttonyos - putton) użytych na jedną beczkę wina podstawowego: przeciętnie tokaj Aszu jest oznaczony jako 3,4 lub 5 - puttonowy. Dzień lub dwa po zmieszaniu wina podstawowego i gron Aszu, mieszanka jest prasowana i leżakuje w beczce przez okres od czterech do sześciu lat. W piwnicach jest poddawana działaniu grzyba podobnego do flor w Sherry. Uzyskany trunek ma barwę blado - do ciemnobursztynowej, pozostawia na podniebieniu aromat rodzynek i jabłek. Tokaji Aszu Eszenica jest to Aszu o więcej niż sześciu puttonach. Tokaji Eszenica jest niezwykle rzadkim winem produkowanym z soku winogron Aszu; fermentuje latami, osiągając często zaledwie parę procent alkoholu. Tradycyjnie podawano go jedynie królom i cesarzom na łożu śmierci; przy tej okazji wymagano odeń cudownej skuteczności. Tokaj sprzedaje się w pękatych butelkach o pojemności 50 cl.

»Wina regionu
Tokaji Aszu Eszencia

SZEPSY ISTVÁN

Rok: 1993

Lokalizacja: Mad

Winnica: Nyulas

Odmiany winogron: 100% Furmint

Dojrzewanie (lata): 4

Zawartość alkoholu: 9,5 % obj

Zawartość cukru resztkowego: 287 g/l

Bezcukrowe ekstrakty: 91 g/l

Kwasowość: 18 g/l

Zawartość: 0,5 l

Produkcja: tylko 390 butelek! a ta butelka ma numer 123.

Kolor -bursztynowo-pomarańczowy. Bardzo subtelna nuta Cognac XO, świeże kwiatowy, kandyzowane i suszone dojrzałe morele, pieczone jabłko, cudowny miód akacjowy. Mniej tłuste, piękne pomimo niskiego poziomu alkoholu, który wydaje się być znacznie mniej naznaczony oksydacją z całą pewnością nie negatywny, przynajmniej na tym wczesnym etapie jego rozwoju. Bardzo długi i kandyzowany owoc.