Włochy są pod względem ilości wytwarzania wina największym producentem na świecie. Jest to kraj, w którym winnice są prawie wszędzie. Rozróżnia się tu dwa tysiące rodzajów odmian winorośli. Klimatyczne i geologiczne zróżnicownie Półwyspu Apenińskiego sprzyja tworzeniu się niepowtarzalnej gamy szczepów.
Jednym z regionów, który słynie z produkcji win, jest Toskania, najczęściej kojarzona z Chianti. Kraina ta leży na północnym zachodzie półwyspu, ograniczona od południa Lacjum. Chianti swoje szczególne właściwości zawdzięcza glebie i klimatowi. Tradycyjne Chianti komponuje się z różnych szczepów: Sangiovese, które dostarcza winu treści, Canaiolo dostarczające aromatu, Trebbiano i Malvasia rozjaśnijące barwę. Kolejnym znanym winem i zaliczanym do największych win świata, pochodzącym z toskańskiej krainy, jest Brunello di Montalcino.
Kolejnym regionem wartym uwagi jest Piemont, położony u stóp Alp. Winorośl jest tam wszechobecna, aż 15 procent win włoskoci pochodzi z południowej części Piemontu. Region Piemoncki znany jest z dwóch wielkich win: Barolo i Barbaresco. Na czołowej pozycji lokalnych odmian winorośli znajduje się Nebbiolo, uprawiany na glebach wapienno-gliniastych. To jeden z najstarszych szczepów czerwonych, wprowadzony przez Rzymian. Innym ważnym regionem winiarskim jest Veneto. Położony wokół Werony w północno-wschodnich Włoszech. Veneto słynie z win Soave, Bardolino i Valpolicella oraz z innych, łagodnych win o owocowym bukiecie.
100% Primitivo Puglia IGP
ROK 2019
NAGRODA Berliner Wein Trophy
MEDAL Srebrny
Trebbiano, Chardonnay, Malvasia
Jasno słomkowy kolor z subtelnymi zielonymi odcieniami. Emanuje kwiatowymi nutami jaśminu, zapachami cytrusów i eleganckimi aromatami owoców tropikalnych. Pełne i mineralne na podniebieniu wino o długim finiszu i dobrej strukturze.
Cukry resztkowe 9,5 - 10 g/l
Dobrze komponuje się z grillowanymi warzywami, cienko pokrojoną surową rybą i zupami rybnymi, pieczonymi białymi mięsami.
Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Sangiovese, Syrah
Głęboko intensywny ciemnoczerwony kolor z delikatnymi fioletowymi refleksami. Powitalny aromat czerwonych owoców wiśni i czereśni, dopełniony złożonym bukietem słodkich przypraw i waniliowym skokiem ze szkła. Jest to pełne i eleganckie wino, otulające i aksamitne na podniebieniu z gładkimi i uporządkowanymi taninami. Cukry resztkowe 11 - 11,5 g/l.
Można go łączyć z wszelkiego rodzaju pieczonymi i grillowanymi czerwonymi mięsami, dziczyzną i miękkimi serami.
Grecanico - Catarratto - Chardonnay
Metoda Passivento. Częściowe suszenie winogron pomaga winogronom osiągnąć idealny poziom odwodnienia w celu zwiększenia koncentracji smaków i aromatów. Kolor ma słomkowożółtym z zielonymi refleksami. W nosie egzotyczne i cytrusowe owoce z nutą kwiatową. W smaku bogate i owocowe.
Podawać w temperaturze 8-10 ° C.
Zaleca się łączyć to wino z rybami i świeżymi serami.
100% Nero d'Avola.
Metoda Passivento. Częściowe suszenie winogron pomaga winogronom osiągnąć idealny poziom odwodnienia w celu zwiększenia koncentracji smaków i aromatów. Kolo ciemny i intensywnie czerwony. Bogaty nos karmelizowanych fig i dojrzałych owoców. W ustach duża koncentracja owoców jak jagody, czarne wiśnie, lukrecja w końcowym etapie dżemowe i podkreślone wanilią dość trwałe.
Dobrze komponuje się z ważnymi daniami, z mocnymi smakami: dziczyzną, gulaszami i dojrzewającymi serami. Pomimo swojej niezwykłej struktury wino to nadaje się do medytacji i dobrego towarzystwa.
100% Pinot Grigio
Delikatne owocowe wino Z Veneto o pięknej żółto-słomkowej barwie. W nosie bardzo eleganckie, żywe i złożone z przebijającymi się nutami jaśminu oraz aromatami brzoskwini, melona a także minerałów i przypraw. Świetnie zachowana równowaga między kwasowością a słodyczą. Wino dobrze wyważone , żywe i trwałe. Swietne Pinot Grigio.
100% Sauvignon Blanc,
Zielonkawa-żółta barwa. W nosie aromaty agrestu, limonki dość mineralne. Świetne wino ze świeżymi owocami cytrusowymi, melonem i morelą. W ustach bardzo ekspresyjne z czasem staje się pełne i soczyste. Pozostawia długie i trwałe zakończenie. To wino pozostawia duże wrażenie i przypomina bardziej Souvignon Nowoświatowy w kierunku Nowej Zelandii.
100% Traminer Aromatico
Friuli-Wenecja Julijska.
Wino fermentuje w kontrolowanej temperaturze 16°-18°. Następnie wino dojrzewa na osadzie przez kilka miesięcy i jest często mieszane (batonaż). Nastepnie leżakuje 2 miesiące w butelkach.
Słomkowożółty kolor, intensywny i wyrazisty bukiet z nutami kwiatowymi (dzika róża), jagody i owoce egzotyczne. Świetne zrównoważone, intensywnie aromatyczna, świeże a jednocześnie trwałe z mineralną końcówką. Zrównoważona kwasowość dająca długi i intensywny posmak przypraw śródziemnomorskich.
Doskonałe jako aperitif oraz w połączeniu z ciepłymi i zimnymi przystawkami a także pikantne pierwsze dania, risotto rybne, ryby z grilla, białe mięsa i średnio dojrzewające sery.
Głęboka rubinowa czerwień z fioletowymi odcieniami. W nosie jagody i dojrzałe czerwone owoce, czerwone kwiat, następnie tytoń oraz aromatyczne zioła. Eleganckie i mocne wino z dojrzałymi taninami, świeżymi owocami z bardzo długim finiszem.
100% Merlot - Veronella gmina Arcole -Veneto.
Po starannej selekcji winogron w winnicy podsusza się na specjalnych matach przez 20 dni, po czym następuje miękkie prasowanie winogron z 30 dniową fermentacją.
Kolor jest intensywnie rubinowo-czerwony z niebieskimi odcieniani Topazu. Zapach to przyjemne owoce z nutami porzeczek i malin.
Smak jest harmonijny z eleganckimi taninami i posmakiem dżemu śliwkowego.
Idealne do pieczeni i duszonych i duszonych mięs oraz serów dojrzewających.
* Przewodnik I Vini di Veronelli 2017
* Przewodnik po najlepszych winach Luca Maroni 2017
* Decanter World Wine Awards 2016
100% Susumaniello, ma ciemny rubinowy kolor z fioletowymi odcieniami. W nosie pojawiają się czerwone i czarne owoce, delikatne uczucie radości, czerwone kwiaty i ślady przypraw. Gładkie i pełne treści w ustach, dojrzałe taniny, świeże i satysfakcjonujące.
98 punktów Luca Maroni
To wino dopracowano przez dziesięciolecia do perfekcji. Fiano to bardzo stara odmiana białych winorośli z południowych Włoch z których robi się dość mineralne wina.
L’ Uetta to jasnożółte wino o intensywnym bukiecie orientalnych owoców, smak jest harmonijny, miękki i okrągły dominującymi nutami melona, gruszki, owoce cytrusowe i białe kwiaty.
Idealne jako aperitif, do przekąsek, dań rybnych i łagodnych serów
Wysokiej jakości włoskie wino jest wykonany z 100% Primitivo di Manduria winogron zebranych ręcznie w małej, słonecznej miejscowości Mandurii. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez okres co najmniej 15 miesięcy, ma genialny kolor rubinowy z fioletowymi refleksami. Aromat zdominowany jest przez ciemne jagody i wanilię, z eleganckimi nutami przypraw.
Smak - orzeźwiający i zaokrąglony, dobrze wyważone, z nutami czerwonych owoców z długim harmonijne wykończenie.
Jest doskonałym uzupełnieniem czerwonego mięsa i przystawek. Zaleca się, w temperaturze + 16 ° C ... + 18⁰ C.
Kuzyn Primitivo. Sadzonki przybyły w pierwszej połowie XIX wieku na wschodnie wybrzeże Stanów Zjednoczonych pod nazwą Zinfandel. Zostały posadzone w Kalifornii w drugiej połowie tego samego wieku, obecnie jest ulubionym winem amerykaów potocznie zwanym „ZIN”. Grona do tego wina pochodzą ze starannej selekcji winogron z najlepszych obszarów hodowlanych. W nosie dominują aromaty owoców leśnych, kakao, goździków i cynamonu. W ustach pełne, krągłe, sycące, z przewagą smaków jeżyn, truskawek, dżemu ze śliwek, lukrecji, kakao, mięty i cynamonu
Wytwarzane z winogron Corvina, Corvinone i Rondinella zbieranych z winnic na wzgórzach na północ od Werony.
„Appassimento” odnosi się do procesu, w którym winogrona są suszone przez kilka miesięcy, zanim zostaną wyciśnięte i poddane winifikacji - ta technika jest bardziej powszechna w Wenecji Euganejskiej niż gdziekolwiek indziej we Włoszech. W tym przypadku winogrona są suszone przez 30 dni przed winifikacją, a wino spędza 6 miesięcy w dębie. Powstała czerwień jest bogata z resztkową słodyczą.
Jasne aromaty jagód i czereśni oraz odrobina przypraw. Na podniebieniu znajdują się wszystkie atrakcyjne świeże owoce Valpolicella z wiśni i dojrzałych jeżyn, a także dodatkowa złożoność wynikające z dojrzewania w dębie. Miękkie taniny prowadzą do finiszu o delikatnej słodyczy, zrównoważonej świeżą kwasowością.
Miękkie wyciskanie winogron. Maceracja przez 4-5 dni w kontrolowanej temperaturze. 10 ° C Ponowna fermentacja w autoklawach ze stali nierdzewnej, przez około 14 dni w temperaturze 15 ° C
Kolor-słomkowy z zielonkawym połyskiem, w nosie bardzo aromatyczne; kwiatowo-owocowe. W ustach delikatne, świeże i harmonijne.
Podawać w temperaturze 8-10 ° C z typowymi deserami winnymi.
Vigna Senza Nome di Braida rodzi się w winnicach położonych w gminie Mango d'Alba w prowincji Cuneo.
100% Moscato, zbierane i selekcjonowane wyłącznie ręcznie. Po klasycznych procesach białej winifikacji, druga fermentacja odbywa się w autoklawie w kontrolowanej temperaturze 4°C przez około 20 dni. Następnie wino dojrzewa w butelce przez kilka tygodni przed wprowadzeniem do obrotu.
Jasnożółty kolor, trwałe perlage. W nosie świeże aromaty suszonych owoców, wzbogacone nutami kwiatu pomarańczy, róży i piżma. Na podniebieniu jest słodki i typowo aromatyczny, z przyjemnie trwałym finiszem.
Doskonały jako aperitif, dobrze komponuje się z owocowymi deserami, ciastami orzechowymi i typowymi świątecznymi słodyczami, takimi jak panettone.
Papale, Primitivo di Manduria
Pochodzi ze słonecznej Apulii i jest zrobione z najstarszych winnic znajdujących się nad Morzem Jońskim.
Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem. To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach.
ANNO 2019
PREMIO Mundus Vini
Złoty Medal
Głęboki, ciemny rubinowy kolor z granatowymi refleksami. W nosie wyraźne ciemne jagody leśne, jeżyny, ciemne wiśnie, lukrecja i gorzka czekolada, wanilia i wędzona śliwka. W ustach jest pełne dojrzałych jeżyn, jagód i czarnych porzeczek, wędzona suszona śliwka, delikatne tony mokki i lukrecji oraz przyprawy z nutą cynamonu. Żywa kwasowość przy 14,5 % p alkoholu uwydatnia również taniny, wyjątkowo dobrze zbalansowane. To ciemne Nero di Troia jest energicznym, eleganckim winem o mocnym, ale aksamitnym ciele, które ma potencjał Grand Cru, ale już jest gotowe do wypicia. Rozkoszujmy się tym winem z eleganckim filetem z dziczyzny z borowikami.
Paradiso Mast Negroamaro
Wino o głębokim, ciemnoczerwonym kolorze i zapachu jagód z nutą śliwki, mokki i wanilii. Smak jest tak samo bogaty i pełny jak zapach. Z miękkimi, okrągłymi taninami i dużą ilością owoców. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy.
Paradiso Stizzato Primitivo-Nero di Troia
Kolor - głęboko rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami.
W nosie śliwki, wiśnie, rozmaryn, mięta i gałka muszkatołowa.
Dużo czystych owoców o mocnej strukturze i dobrej świeżości.
Zioła i przyprawy śródziemnomorskie.
Podawać z kiełbaskami i grillowanym koprem włoskim.
Szczep: Negroamaro 100%
Kraj: WłochyRegion: Puglia
Subregion: Foggia Cerignola
Barwa: Głęboka rubinowa
Nos: Wyczuwalne nuty świeżych wiśni, octu balsamicznego z pikantnymi nutami wanilii i cynamonu na finiszu.
Usta: Na podniebieniu ma pełną strukturę miękką i aksamitną. Mocny posmak wiśni, intensywne z długim finiszem.Podawać:
Do dojrzałych serów i mięs pieczonych. Serwować w temperaturze 18°CWino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce.
Posta Piana
Szczep: Nero di Troia 100%
Kraj: WłochyRegion: Puglia IGT
Subregion: Foggia
Barwa: Głęboki rubinowy
Nos: Wyczuwalny owoc wiśni w alkoholu, czekolady, ziół z nutą maślaną na finiszu.
Smak: Mocno owocowy, dominuje wiśnia, czekolada, kolendra, wanilia. Aksamitne taniny i przyjemnie owocowy finisz.Podawać:
Do dań z makaronu lub czerwonego grillowanego mięsa. dojrzałych twardych serów. Serwować w temperaturze 16-18°C
Wino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce.
Głęboki rubinowy odcień z granatowymi refleksami. Głębokie aromaty wiśni, jeżyn, śliwek, czarnej herbaty, kakao oraz delikatny kwiatowy akcent płatków róży i mirtu dominuje w nosie a kończy się pasmami słodkich przypraw z cynamonem, goździkami i pieprzem. Na języku pojawiają się śliwki, ciemne owoce leśne, maliny, ciemne wiśnie, lukrecja i orzechowa czekolada . Wyraźny owocowy smak i lekka słodycz zakończona delikatną wanilią i karmelem dają wspaniały finisz. A lekka kwasowość wiąże smaki owocowe z przyprawami i utrzymuje równowagę tanin.
Wino o całkowicie harmonijnej kompozycji.
Delikatny, delikatny perlage, trwały i żywy. W nosie wybucha intensywnym bukietem złocistych jabłek i gruszki, przechodząc w delikatne nuty kwiatów akacji. Na podniebieniu kwasowość doskonale równoważy się z początkową lekką słodyczą. Smak jest delikatny, ale trwały z okrągłym, bardzo eleganckim finiszem.
Urocze świeże winogronowe prosecco z prawdziwą klasą, idealne na każdą uroczystość. Jego elegancja i wszechstronność łączenia potraw sprawiły, że jest to charakterystyczne wino Bedina.
Alkohol: 11% vol
Kwasowość całkowita: 5,5‰
Cukier resztkowy: 15 g/l
Ciśnienie: 4,5 bar
6 – 8 °C
NAGRODY
– SREBRO – The Drinks Business Prosecco 2016
– ZŁOTO – The Drinks Business Prosecco '15
– BRĄZ – Sommelier Wine Awards '14
– SREBRO – AWC Vienna Inter. Wine Challenge'13.
Jasny słomkowy kolor z zielonkawymi odcieniami, z delikatnym perlage. Owocowy zapach chrupiącej gruszki Williams i zielonego jabłka. Smak jest harmonijnie zbalansowany z wytrawną nutą, dzięki dobrze zaprezentowanej kwasowości.
Bardzo wszechstronne i pijalne, Prosecco Extra Dry świetnie nadaje się jako aperitif do kanapek i znakomicie komponuje się z szynką parmeńską i wszelkiego rodzaju delikatnymi serami. Spróbuj też z owocami morza i warzywami grilowanymi.
Temperatura Serwowania 6 – 8 °C
Alkohol: 11,5 % vol
Kwasowość całkowita: 5,6‰
Cukier resztkowy: 15 gr/l
Ciśnienie: 5,5 bar