Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Włochy


1267738156_wlochy1.jpgWłochy są pod względem ilości wytwarzania wina największym producentem na świecie. Jest to kraj, w którym winnice są prawie wszędzie. Rozróżnia się tu dwa tysiące rodzajów odmian winorośli. Klimatyczne i geologiczne zróżnicownie Półwyspu Apenińskiego sprzyja tworzeniu się niepowtarzalnej gamy szczepów.

Jednym z regionów, który słynie z produkcji win, jest Toskania, najczęściej kojarzona z Chianti. Kraina ta leży na północnym zachodzie półwyspu, ograniczona od południa Lacjum. Chianti swoje szczególne właściwości zawdzięcza glebie i klimatowi. Tradycyjne Chianti komponuje się z różnych szczepów: Sangiovese, które dostarcza winu treści, Canaiolo dostarczające aromatu, Trebbiano i Malvasia rozjaśnijące barwę. Kolejnym znanym winem i zaliczanym do największych win świata, pochodzącym z toskańskiej krainy, jest Brunello di Montalcino.

Kolejnym regionem wartym uwagi jest Piemont, położony u stóp Alp. Winorośl jest tam wszechobecna, aż 15 procent win włoskoci pochodzi z południowej części Piemontu. Region Piemoncki znany jest z dwóch wielkich win: Barolo i Barbaresco. Na czołowej pozycji lokalnych odmian winorośli znajduje się Nebbiolo, uprawiany na glebach wapienno-gliniastych. To jeden z najstarszych szczepów czerwonych, wprowadzony przez Rzymian. Innym ważnym regionem winiarskim jest Veneto. Położony wokół Werony w północno-wschodnich Włoszech. Veneto słynie z win Soave, Bardolino i Valpolicella oraz z innych, łagodnych win o owocowym bukiecie.

 

»Wina regionu
12 e mezzo Malvasia Bianca del Salento IGP

12 e mezzo Malvasia Bianca del Salento IGP

 

Kolor - złoty z odcieniami żółci.

W nosie intensywny z wyraźnymi aromatami  owocowymi.
Podniebienie uderza świeżością i równowagą. Jest uporządkowany, harmonijny i trwały o delikatnym smaku.

ANNO 2019

PREMIO Concours Mondial Bruxelles

MEDAGLIA Oro



12 e mezzo Primitivo del Salento IGP

12 e mezzo Primitivo del Salento IGP

Mocno czerwone wino z fioletowymi refleksami.

Intensywne aromaty świeżych owoców, dojrzałej wiśni i powideł śliwkowych przeplatane  dyskretnie nutami kakaowymi  a na finiszu  doprawione  delikatną wanilią. Leżakuje 3 - 6 miesięcy w amerykańskim dębie

ANNO 2019

PREMIO AWC Vienna

Złoty Medal

Barone Montalto Passivento Bianco IGT

Grecanico - Catarratto - Chardonnay

Metoda Passivento. Częściowe suszenie winogron pomaga winogronom osiągnąć idealny poziom odwodnienia w celu zwiększenia koncentracji smaków i aromatów. Kolor ma słomkowożółtym z zielonymi refleksami. W nosie egzotyczne i cytrusowe owoce z nutą kwiatową. W smaku bogate i owocowe.

Podawać w temperaturze 8-10 ° C.

Zaleca się łączyć to wino z rybami i świeżymi serami.

Barone Montalto Passivento Rosso IGT

100% Nero d'Avola.

Metoda Passivento. Częściowe suszenie winogron pomaga winogronom osiągnąć idealny poziom odwodnienia w celu zwiększenia koncentracji smaków i aromatów. Kolo ciemny i intensywnie czerwony. Bogaty nos karmelizowanych fig i dojrzałych owoców. W ustach duża koncentracja owoców jak jagody, czarne wiśnie, lukrecja w końcowym etapie dżemowe i podkreślone wanilią dość  trwałe.

Dobrze komponuje się z ważnymi daniami, z mocnymi smakami: dziczyzną, gulaszami i dojrzewającymi serami. Pomimo swojej niezwykłej struktury wino to nadaje się do medytacji i dobrego towarzystwa.

Borgo Molina Pinot Grigio

100% Pinot Grigio 

Delikatne owocowe wino Z Veneto o pięknej żółto-słomkowej barwie. W nosie  bardzo eleganckie, żywe i złożone z przebijającymi się nutami jaśminu oraz aromatami brzoskwini, melona a także minerałów i przypraw. Świetnie zachowana równowaga między kwasowością a słodyczą. Wino dobrze wyważone , żywe i trwałe. Swietne Pinot Grigio. 

Borgo Molina Sauvignon Blanc

100% Sauvignon Blanc,

Zielonkawa-żółta barwa. W nosie aromaty agrestu, limonki dość mineralne. Świetne wino ze świeżymi owocami cytrusowymi, melonem i morelą. W ustach bardzo ekspresyjne z czasem staje się pełne i soczyste. Pozostawia długie i trwałe zakończenie. To wino pozostawia duże wrażenie i przypomina bardziej Souvignon Nowoświatowy w kierunku Nowej Zelandii.

Cantine Paradiso Primitivo 1954 Magnum 2018
Szczep: Primitivo 100%
Region: Pulia IGP
Barwa: Ciemno rubinowa z fioletowymi refleksami
Nos: Wyczuwalne dojrzałe czerwone i ciemne owoce, dominuje wędzona śliwka, czereśnia, czekolada z nutą wanilii na finiszu
Smak: Dobrze zrównoważone, pełne owoców, przyjemnie pijalne z długim finiszem
Podawać: Idealnie pasuje do makaronów, grillowanych mięs i twardych serów
Serwować w temperaturze 16-18°C
Wino dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, a następnie przez 4 miesiące w butelkach, zanim trafi do sprzedaży.
Wino powstało na 60 rocznice istnienia winiarni
Nagrody 96 punktów - Luca Maroni
Casa Coller Moscato Spumante Dolce

Moscato 100%

Alkohol: 6% vol

Słomkowo żółty kolor ze złotymi refleksami.

W nosie bardzo aromatyczne, charakterystyczne dla tego szczepu nuty brzoskwini, miodu i kwiatów.

W ustach dość słodkie, wyraziste owocowe smaki.

Podawać z sałatkami owocowyi, tarty owocowe i ciastka.

Temperatury serwowania  6–8 ° C

Casa Coller Prosecco Extra Dry Spumante DOC


 alkohol: 11 %

cukier resztkowy: 15 g / l

Słomkowożółty kolor w nosie bardzo harmonijny i elegancki z aromatami nutami gruszki i brzoskwini. W ustach świetna równowaga słodyczy i świeżości równoważona  przyjemną  kwasowością.

Subtelne acz żywiołowe perlage podkreśla elegancję i wyrafinowanie tego musującego wina.

Doskonały jako aperitif, można go podawać do posiłku, szczególnie szczęśliwe jest jego połączenie z ostrygi i daniami z  ryb, zarówno morskimi jak i wodnesłodkimi.

Serwować w temperaturze 6-8 ºC

Delibori Soave Classico DOC

Delibori Soave Classico DOC 

Garganega 70%, Trebbiano di Soave 30%

Winnice znajdują się w sercu obszaru produkcji Soave, między Soave a Monteforte d'Alpone.

Jasnosłomkowa barwa. Wino wytrawne o delikatnie wytrawnym, harmonijnym i przyjemnym smaku. Nuty owoców żółtych w połączeniu z lekkimi nutami mineralnymi i kwiatowymi, typowe dla terytorium pochodzenia.

Desmonta Merlot Reserva DOC Arcole

100% Merlot - Veronella gmina Arcole -Veneto.

Po starannej selekcji winogron w winnicy podsusza się na specjalnych matach przez 20 dni, po czym następuje miękkie prasowanie winogron z 30 dniową fermentacją.

Kolor jest intensywnie rubinowo-czerwony z niebieskimi odcieniani Topazu. Zapach to przyjemne owoce z nutami porzeczek i malin. 

Smak jest harmonijny z eleganckimi taninami i posmakiem dżemu śliwkowego.

Idealne do pieczeni i duszonych i duszonych mięs oraz serów dojrzewających.

Przewodnik I Vini di Veronelli 2017
Przewodnik po najlepszych winach Luca Maroni 2017
Decanter World Wine Awards 2016


Lantieri CUVÉE Brut Franciacorta D.O.C.G.

Rodzaje winogron: Chardonnay 80% - Pinot Bianco 10% - Pinot Nero 10%
Franciacorta jest przygotowywane do  ponownego fermentowania w butelce, w której dojrzewa na drożdżach przez 24 miesiące.
Cukier resztkowy : 5,5 g / l
Kolor: jasnozłoty.
Zapach: intensywny, bardzo przyjemny i delikatny.
Smak: elegancki, świeży, lekko miękki i słodkawy.
Gastronomia: wszechstronny, jest doskonałym dodatkiem do przystawek, salami i innych wędlin, ryb, grillowanego i pieczonego kurczaka, perliczki, cielęciny i królika, gulaszu i miękkich serów.
Temperatura serwowania: 8 °
Zawartość alkoholu: 12,5 °

Lantieri Extra Brut Franciacorta D.O.C.G.

Rodzaj winogron: Chardonnay 85% - Pinot Nero 15%
Franciacorta jest przygotowywane do  ponownego fermentowania w butelce, w której dojrzewa na drożdżach przez co najmniej 24 miesiące.
Cukier resztkowy : 3,5. g / l
Kolor: blady, złoty
Zapach: bogaty, aromatyczny z nutą cytryny.
Smak: wytrawny i mineralny.
Gastronomia: idealna jako aperitif, z przystawkami rybnymi i warzywnymi, skorupiakami.
Temperatura serwowania: 8 °

Zawartość alkoholu: 12,5 °

Masca del Tacco Susumaniello

100% Susumaniello, ma ciemny rubinowy kolor  z fioletowymi odcieniami. W nosie pojawiają się czerwone i czarne owoce, delikatne uczucie radości, czerwone kwiaty i ślady przypraw. Gładkie i pełne treści w ustach, dojrzałe taniny, świeże i satysfakcjonujące.

98 punktów Luca Maroni

Masca del Tacco Appassimento

Appassimento     Masca del Tacco     IGT Puglia  

Appassimento" to starożytna technika polegająca na  koncentracji  cukru w winogronach przez wysuszanie w specjalnych pomieszczeniach „fruttaio”. Ta technika służy większej koncentracji cukrów wzrost aromatów i fenoli.

 

LuLi:  Intensywnie głęboka rubinowa czerwień. Dzikie jagody w nosie, czerwone kwiaty, aromatyczne zioła, humus i eukaliptus. Bardzo owocowe w ustach, zrównoważone. Świetne przy daniach z sosem mięsnym, polentą, grillowanym mięsem, serami twardymi.

Masca del Tacco Fiano L’Uetta IGT Puglia

To wino dopracowano  przez dziesięciolecia do perfekcji. Fiano to bardzo stara odmiana białych winorośli z południowych Włoch z których robi się dość mineralne wina.

L’ Uetta to  jasnożółte wino o  intensywnym  bukiecie  orientalnych owoców,  smak jest harmonijny, miękki i okrągły dominującymi nutami melona, gruszki, owoce cytrusowe i białe kwiaty.

Idealne jako aperitif, do przekąsek, dań rybnych i łagodnych serów

Masca del Tacco Lu Rappaio Primitivo Di Manduria

Wysokiej jakości włoskie wino jest wykonany z 100% Primitivo di Manduria  winogron zebranych ręcznie w małej, słonecznej miejscowości Mandurii. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez okres co najmniej 15 miesięcy, ma genialny kolor rubinowy z fioletowymi refleksami. Aromat zdominowany jest przez ciemne jagody i wanilię, z eleganckimi nutami przypraw. 

Smak - orzeźwiający i zaokrąglony, dobrze wyważone, z nutami czerwonych owoców z długim harmonijne wykończenie. 

Jest doskonałym uzupełnieniem czerwonego mięsa i przystawek. Zaleca się, w temperaturze + 16 ° C ... + 18⁰ C.

Masca del Tacco Primitivo di Manduria Riserva Piano Chiuso
Masca del Tacco Piano Chiuso
Primitivo di Manduria 100%
Winogrona pochodzą z 90 letnich najstarszych krzewów Primitivo w winnice, określone numerami parcel 26, 27, 63.
Wino dojrzewa w beczkach przez okres 9 miesięcy a następnie 6 miesięcy w butelce.
Montresor Urban Park Appassimento 2018

Wytwarzane z winogron Corvina, Corvinone i Rondinella zbieranych z winnic na wzgórzach na północ od Werony.

„Appassimento” odnosi się do procesu, w którym winogrona są suszone przez kilka miesięcy, zanim zostaną wyciśnięte i poddane winifikacji - ta technika jest bardziej powszechna w Wenecji Euganejskiej niż gdziekolwiek indziej we Włoszech. W tym przypadku winogrona są suszone przez 30 dni przed winifikacją, a wino spędza 6 miesięcy w dębie. Powstała czerwień jest bogata z resztkową słodyczą.

Jasne aromaty jagód i czereśni oraz odrobina przypraw. Na podniebieniu znajdują się wszystkie atrakcyjne świeże owoce Valpolicella z wiśni i dojrzałych jeżyn, a także dodatkowa złożoność wynikające z dojrzewania w dębie. Miękkie taniny prowadzą do finiszu o delikatnej słodyczy, zrównoważonej świeżą kwasowością.

Moscato d'Asti DOCG Marco Porelli
Jeden z symboli PIEMONTU,
słodkie, lekko musujące białe wino o niskiej zawartości alkoholu( 4,5% do 6,5%).
100% z Moscato,
Miękkie wyciskanie winogron. Maceracja przez 4-5 dni w kontrolowanej temperaturze. 10 ° C Ponowna fermentacja w autoklawach ze stali nierdzewnej, przez około 14 dni w temperaturze 15 ° C
Kolor-słomkowy z zielonkawym połyskiem, w nosie bardzo aromatyczne; kwiatowo-owocowe. W ustach delikatne, świeże i harmonijne.
Podawać w temperaturze  8-10 ° C z typowymi deserami winnymi.
Moscato d'Asti DOCG Vigna Senza Nome di Braida

Vigna Senza Nome di Braida rodzi się w winnicach położonych w gminie Mango d'Alba w prowincji Cuneo.

100% Moscato, zbierane i selekcjonowane wyłącznie ręcznie. Po klasycznych procesach białej winifikacji, druga fermentacja odbywa się w autoklawie w kontrolowanej temperaturze 4°C przez około 20 dni. Następnie wino dojrzewa w butelce przez kilka tygodni przed wprowadzeniem do obrotu.

Jasnożółty kolor, trwałe perlage. W nosie świeże aromaty suszonych owoców, wzbogacone nutami kwiatu pomarańczy, róży i piżma. Na podniebieniu jest słodki i typowo aromatyczny, z przyjemnie trwałym finiszem.

Doskonały jako aperitif, dobrze komponuje się z owocowymi deserami, ciastami orzechowymi i typowymi świątecznymi słodyczami, takimi jak panettone.

Papale Primitivo di Manduria

Papale, Primitivo di Manduria

Pochodzi ze słonecznej Apulii i jest zrobione z najstarszych winnic znajdujących się nad Morzem Jońskim.

Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem. To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach.

ANNO 2019

PREMIO Mundus Vini

Złoty Medal

Paradiso Angelo Primo Nero di Troia

 

„Angelo Primo” z autochtonicznego szczepu Nero di Troia ma głęboki czerwony kolor z fioletowymi cieniami. Pachnie dojrzałymi malinami z nutami wanilii, kakao i kawy oraz mlecznej czekolady. Bardzo skoncentrowane w ustach, owocowe z dominacją leśnej jagody  i wiśni, uzupełnione nutami pieprzowymi  z aksamitnymi  taninami.
Dojrzewało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, który kończy się kolejnym 4-miesięcznym okresem dojrzewania w butelkach. 

 

Paradiso Basato Nero di Troi

Głęboki, ciemny rubinowy kolor z granatowymi refleksami. W nosie wyraźne ciemne jagody leśne, jeżyny, ciemne wiśnie, lukrecja i gorzka czekolada, wanilia i wędzona śliwka. W ustach jest pełne dojrzałych  jeżyn, jagód i czarnych porzeczek, wędzona suszona śliwka, delikatne tony mokki i lukrecji oraz przyprawy z nutą cynamonu. Żywa kwasowość przy 14,5 % p alkoholu  uwydatnia również taniny, wyjątkowo dobrze zbalansowane. To ciemne Nero di Troia jest energicznym, eleganckim winem o mocnym, ale aksamitnym ciele, które ma potencjał Grand Cru, ale już jest gotowe do wypicia. Rozkoszujmy  się tym winem z eleganckim filetem z dziczyzny z borowikami.

Posta Piana Negroamaro IGP Puglia

Szczep: Negroamaro 100%

Kraj: WłochyRegion: Puglia

Subregion: Foggia Cerignola

Barwa: Głęboka rubinowa

Nos: Wyczuwalne nuty świeżych wiśni, octu balsamicznego z pikantnymi nutami wanilii i cynamonu na finiszu.

Usta: Na podniebieniu ma pełną strukturę miękką i aksamitną. Mocny posmak wiśni, intensywne z długim finiszem.Podawać:

Do dojrzałych serów i mięs pieczonych. Serwować w temperaturze 18°CWino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce.

Gambero Rosso 2018

Posta Piana Nero di Troi IGT Puglia

Posta Piana

Szczep:  Nero di Troia 100% 

Kraj: WłochyRegion: Puglia IGT

Subregion: Foggia

Barwa: Głęboki rubinowy 

Nos: Wyczuwalny owoc wiśni w alkoholu, czekolady, ziół z nutą maślaną na finiszu. 

Smak: Mocno owocowy, dominuje wiśnia, czekolada, kolendra, wanilia. Aksamitne taniny i przyjemnie owocowy finisz.Podawać:

Do dań z makaronu lub czerwonego grillowanego mięsa. dojrzałych twardych serów. Serwować w temperaturze 16-18°C
Wino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce.

The WineHunter Award 1954 2016

Primitivo 1954 Cantine Paradiso
1954  to rok założenia winiarni Cantina Paradiso przez dziadka Angelo.

Primitivo 1954  wytwarzane jest z najlepszych winogron Primitivo z winnicy. Zwraca się uwagę na ograniczenie plonów i ręczny zbiór. Po 20 dniach maceracji w kontrolowanej temperaturze fermentacja odbywa się w stali nierdzewnej przez 2 miesiące, a następnie przez 12 miesięcy w beczkach z  francuskiego dębu. Po rozlaniu do butelek odpoczywa przez kolejne 4 miesiące.
To wino przykuwa uwagę już przy pierwszym kieliszku.
Głęboki rubinowy odcień z granatowymi refleksami. Głębokie aromaty wiśni, jeżyn, śliwek, czarnej herbaty, kakao oraz delikatny kwiatowy akcent płatków róży i mirtu dominuje w nosie a kończy się pasmami słodkich przypraw z cynamonem, goździkami i pieprzem. Na języku pojawiają się śliwki, ciemne owoce leśne, maliny, ciemne wiśnie, lukrecja i orzechowa czekolada . Wyraźny owocowy smak i lekka słodycz zakończona delikatną wanilią i karmelem dają wspaniały  finisz. A lekka kwasowość wiąże smaki owocowe z przyprawami i utrzymuje równowagę tanin.

Wino o całkowicie harmonijnej kompozycji.

Sant'Andrea Primitivo

Sant'Andrea Primitivo

Odmiana winogron : 100% Primitivo

Gleba : wapienna.

Rubinowa czerwień z fioletowymi refleksami. Dość intensywny nos dojrzałych owoców - wiśni. Podniebienie jest intensywne z miękkimi taninami i dobrą trwałością.

Przyjemne do picia samodzielnie lub z potrawami na bazie białych sosów, kremu orzechowego, twarogu, gulaszu

Alkohol : 13,50% obj.

Vaccaro Horo Bianco Terre Sicilia

Vaccaro Horo Bianco Terre Sicilia

70% Cataratto i 30% Chardonnay.

Słomkowy żółty kolor. W nosie świeże wino ze śladami wiciokrzewu i trawy cytrynowej. W ustach ma dobre ciało i wyróżnia się pewną mineralnością podkreśloną nutą kwasowości.

Dobrze pasuje do zimnych przystawek z owoców morza, rolad z miecznika i zup.

Vaccaro Horo Rosso Terre Sicilia

Vaccaro Horo Rosso Terre Sicilia

100% Nero d'Avola,

Rubinowy kolor, ciemny i  dość intensywny. W nosie ma nuty owocowe, od lukrecji po jagody. Na podniebieniu ma dobre ciało i miękkie i okrągłe taniny. Dobry i  długi  owocowy finisz.

Leżakuje w stali przez około 4 miesiące w tym  część dojrzewa w beczkach. 

Idealne do makaronów z pesto i grillowanym czerwonym mięsem.