Prezent Marzeń
Wyjątkowy Prezent
Super prezent
Katalog Marzeń
» Włochy


1267738156_wlochy1.jpgWłochy są pod względem ilości wytwarzania wina największym producentem na świecie. Jest to kraj, w którym winnice są prawie wszędzie. Rozróżnia się tu dwa tysiące rodzajów odmian winorośli. Klimatyczne i geologiczne zróżnicownie Półwyspu Apenińskiego sprzyja tworzeniu się niepowtarzalnej gamy szczepów.

Jednym z regionów, który słynie z produkcji win, jest Toskania, najczęściej kojarzona z Chianti. Kraina ta leży na północnym zachodzie półwyspu, ograniczona od południa Lacjum. Chianti swoje szczególne właściwości zawdzięcza glebie i klimatowi. Tradycyjne Chianti komponuje się z różnych szczepów: Sangiovese, które dostarcza winu treści, Canaiolo dostarczające aromatu, Trebbiano i Malvasia rozjaśnijące barwę. Kolejnym znanym winem i zaliczanym do największych win świata, pochodzącym z toskańskiej krainy, jest Brunello di Montalcino.

Kolejnym regionem wartym uwagi jest Piemont, położony u stóp Alp. Winorośl jest tam wszechobecna, aż 15 procent win włoskoci pochodzi z południowej części Piemontu. Region Piemoncki znany jest z dwóch wielkich win: Barolo i Barbaresco. Na czołowej pozycji lokalnych odmian winorośli znajduje się Nebbiolo, uprawiany na glebach wapienno-gliniastych. To jeden z najstarszych szczepów czerwonych, wprowadzony przez Rzymian. Innym ważnym regionem winiarskim jest Veneto. Położony wokół Werony w północno-wschodnich Włoszech. Veneto słynie z win Soave, Bardolino i Valpolicella oraz z innych, łagodnych win o owocowym bukiecie.

 

»Wina regionu
Barco Reale di Carmignano DOC

BARCO REALE DOC CAPEZZANA

Jest to mieszanka; 70% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Canaiolo Nero i 5% Cabernet Franc. 

To wino pochodzi z  DOC Capezzana,  dojrzewa w 25 hektolitrowych beczkach dębowych „ Allier”  przez 12 miesięcy przed butelkowaniem, a następnie przez trzy miesiące w butelce.  Ma piękny, czerwony kolor z fioletowymi refleksami, bardzo intensywnie pikantne z dużą ilością jesiennych owoców, krągłe o długiej końcówce. Polecamy do większości dań z makaronu oraz mięs białych i czerwonych

Barolo Collina del Sole

Zwięzłe i gładkie wino, dojrzałe, o aromatach ziemi, suszonej śliwki i porzeczki. Zachwyca gładkimi taninami i dobrą strukturą. Wyjątkowo ładnie zbudowane, będzie rozwijać swój charakter do 2020 roku. Wino to doskonale nadaje się do ciemnych mięs, dziczyzny i pasztetów.

Berlucchi Cuvee Imperiale Brut

Cuvee Imperiale  Brut
to piękne białe wino musujące, które urzeka  jasnym kolorem,  niepowtarzalnym smakiem nut owocowych. Subtelna kwasowość  i fascynująca  woń kwiatów sprawia, że wino jest  jeszcze bardziej pożądane i idealne.
75%  Chardonnay ,  25%  Pinot Noir. 

Berlucchi Cuvee Imperiale Max Rose

Cuvee Imperiale Max Rose

ma wspaniały różowy kolor z delikatnymi nutami owocowymi, świeże truskawki, brzoskwinie oraz owoce cytrusowe. Uwodzicielskie i stylowe z zaskakująco długim przyjemnym posmakiem owocowym.
Bottega Gold

Rodzina Prosecco Bottega GOLD  od 0,2 do 3,0 l.Wino o błyszczącym, słomkowym kolorze i finezyjnym aromatach. W smaku przyjemne, świeże lekko owocowe.

Colldiluna Extra Dry Millesimato Oro

Prosecco Millesimato Oro charakteryzuje się blado żółtym kolorem z jasnymi refleksami. W nosie otwiera pełny owocowy bukiet, z eleganckimi nutami  jabłka i brzoskwini, wzbogacony przyjemnymi aromatami owocowymi. Podniebienie miękkie i owocowe. Winojest  harmonijne i eleganckie zarazem.

Idealne jako aperitif lub do przekąsek, jest idealne w połączeniu z daniami na bazie ryb, skorupiaków i dań z makaronu.

DONVITO Prestige Salento Rosso

Jest to wino wyprodukowane z Negroamaro (60%) i Primitivo (40%). Winogrona są uprawiane w regionie Apulia, na czerwonych glebach bogatych  w składniki mineralne co daje bardzo dobre Wino. W smaku wino jest intensywne o owocowym aromacie dojrzałych czarnych czereśni i jest bardzo soczyste o okrągłych ustach.

Ghiaie della Furba Toscana IGT

Ugo i Vittorio Contini Bonacossi  chcieli w 1979 roku stworzyć nowe wino, postanowili sięgnąć po nietypowe dla Toskanii  klasyczne odmiany Bordeaux. Nazwa wina nawiązuje do rzeki Furba. Po pewnym czasie  odmiana  Cabernet Franc został zastąpiona przez Syrah.

Dzisiaj to: 60% Cabernet Sauvign, 30% Merlot, 10% Syrah, dojrzewa przez 14 miesięcy w beczkach i kolejne 12 miesięcy w butelkach.

Jest wielkim winem o dobrej strukturze, złożonym smaku owocowym z nutami  przypraw i słodką końcówką.

Lu Rappaio Primitivo Di Manduria

Wysokiej jakości włoskie wino jest wykonany z 100% Primitivo di Manduria  winogron zebranych ręcznie w małej, słonecznej miejscowości Mandurii. Wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez okres co najmniej 15 miesięcy, ma genialny kolor rubinowy z fioletowymi refleksami. Aromat zdominowany jest przez ciemne jagody i wanilię, z eleganckimi nutami przypraw. 

Smak - orzeźwiający i zaokrąglony, dobrze wyważone, z nutami czerwonych owoców z długim harmonijne wykończenie. 

Jest doskonałym uzupełnieniem czerwonego mięsa i przystawek. Zaleca się, w temperaturze + 16 ° C ... + 18⁰ C.

 

Mediterranea Emozione NEGROAMARO

Szczep: Negroamaro 100%
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Apelacja: Salento IGP
Barwa: Intensywna czerwono-rubinowa
Nos: Bogactwo czerwonych owoców, wiśni, śliwki z nutami orzechów laskowych, 
Smak: W ustach jest gładkie, aksamitne i pełne owoców z bardzo przyjemnym posmakiem.orzechów laskowych i wanilii, taniny dają wrażenie nowoczesnego wina
Podawać: Idealnie pasuje do pieczonych mięs na bazie sosów ziołowych, makaronów z sosem mięsnym, pikantnym serem czy gnocchi z sosem mięsnym
Serwować: W temperaturze 16-18°C

Miraval Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

 

MIRAVAL  Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
Wytwarzane z winogron uprawianych na wzgórzach  Conegliano i Valdobbiadene,Miraval jest produkowany w oparciu o metodę Charmat, co daje gładkie i  delikatne wino musujące o wyjątkowej finezji, z charakterystycznymi motywami  kwiatowym i bogatym owocowym bukiecie.  Smak pikantny, owocowy z dominacją  jabłka i gruszki z końcówką prażonych migdałów.  Stylowe a jego ogólna jakość jest doskonała.
Podawać:  Ś wietny jako aperitif, Miraval jest również wspaniałym partnerem do skorupiaków oraz  lekkiego risotto i  tradycyjnie do sera Casatella Treviso. 
Moscato d'Asti Vigna Senza Nome

Białe wino lekko musujące produkowane głównie w prowincji ASTI w Piemoncie.

Delikatnie orzeźwiające o niskiej zawartości  alkoholu 5% jest idealne do dererów, ciast oraz doskonałe jako aperitif.

Podawać mocno schłodzone.

Obsession'03 IGT Toscana

To wino jest nowością, zwłaszcza dla mieszanki, która nie zawiera Sangiovese, ale Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah, mieszanka ta różni się w zależności od roku. Nazwy i etykiety to wynik wizji , ale także małe dzieła sztuki graficznej. Każde opakowanie zawiera sześć butelek tego samego wina, każdy z inną etykietą.

Papale Primitivo di Manduria

Papale, Primitivo di Manduria

Pochodzi ze słonecznej Apulii i jest zrobione z najstarszych winnic znajdujących się nad Morzem Jońskim.

Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem. To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach.

Posta Piana Fiano IGT Puglia

Posta Piana

Szczep: Fiano 100%

Kraj: Włochy Region: Puglia

Barwa:Blado słomkowa z zielonymi refleksami

Nos: wyczuwalne owoce cytrusowe

Smak: Świeże, soczyste wino z wyraźnymi nutami owoców cytrusowych

Podawać: Jako aperitive, do dań z owocami morza, ryb. Serwować mocno schłodzone do temperatury 8-10 °C



Posta Piana Negroamaro IGP Puglia Cantina Paradiso

Posta Piana

Szczep: Negroamaro 100%

Kraj: WłochyRegion: Puglia

Subregion: Foggia Cerignola

Barwa: Głęboka rubinowa

Nos: Wyczuwalne nuty świeżych wiśni, octu balsamicznego z pikantnymi nutami wanilii i cynamonu na finiszu.

Usta: Na podniebieniu ma pełną strukturę miękką i aksamitną. Mocny posmak wiśni, intensywne z długim finiszem.Podawać:

Do dojrzałych serów i mięs pieczonych. Serwować w temperaturze 18°CWino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce

Posta Piana Uva di Troi IGT Puglia

Posta Piana

Szczep:  Nero di Troia 100% 

Kraj: WłochyRegion: Puglia IGT

Subregion: Foggia

Barwa: Głęboki rubinowy 

Nos: Wyczuwalny owoc wiśni w alkoholu, czekolady, ziół z nutą maślaną na finiszu. 

Smak: Mocno owocowy, dominuje wiśnia, czekolada, kolendra, wanilia. Aksamitne taniny i przyjemnie owocowy finisz.Podawać:

Do dań z makaronu lub czerwonego grillowanego mięsa. dojrzałych twardych serów. Serwować w temperaturze 16-18°C
Wino dojrzewa oddzielnie, częsciowo w beczkach częsciowo w kadziach przez okres 12 m-cy, następnie przez 2 m-ce w butelce

Primitivo 1954 Cantine Paradiso

Primitivo 1954 Cantine Paradiso

100 % Primitivo,  
dojrzewa  we francuskich beczkach przez 12 miesięcy a następnie przez kolejne 4 miesiące w butelkach.
 
Głęboki rubinowy odcień,  widoczne nuty  dojrzałych owoców i wanilii.
owoców i wanilii.
 
Ładnie wyważone pełna, gładkie  i atrakcyjnie miękki, z ładnym długim finiszem..
 
Złożony wino, o dobrej strukturze 
Najlepiej  podawać do smacznych sosów, mięsa z grilla oraz dojrzałych serów.
z grilla oraz dojrzałych serów.

Villa di Capezzana - D.O.C.G. Magnum

Villa di Capezzana DOCG Magnum

80% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon,  

Winnice na  wzgórzu w Carmignano, wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy, a następnie dodatkowo rok w butelce.  Ma  ciemny rubinowy kolor  z aromatem wiśni i ciemnych owoców, skóry  i dymu.  Ładnie zaokrąglone taniny z mocnymi owocowymi smakami   jest piękne i eleganckie.   Idealne do dań mięsnych, serów i makaronów z mięsem ragu.

Villa di Capezzana DOCG Carmignano

Villa di Capezzana DOCG Carmignano 

80% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon,                                                                                 W innice na  wzgórzu w Carmignano, wino dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy, a następnie dodatkowo rok w butelce.  Ma  ciemny rubinowy kolor  z aromatem wiśni i ciemnych owoców, skóry  i dymu.  Ładnie zaokrąglone taniny z mocnymi owocowymi smakami   jest piękne i eleganckie.   Idealne do dań mięsnych, serów i makaronów z mięsem ragu.