Ogromne wysiłki hiszpańskich winiarzy, zmierzające do zdobycia światowych rynków i serc koneserów przynoszą owoce-coraz częściej hiszpańskie wina pojawiają się w prestiżowych restauracjach, coraz częściej znawcy zauważają charakter i indywidualny styl hiszpańskich trunków. W Hiszpanii występuje 51 okręgów winiarskich wyróżnionych symbolem D.O. (Denominacion de Origen). Na pierwszym miejscu stawiany jest okręg Górnego Ebru, gdzie znajduje się słynny region Rioja, gdzie tradycja wytwarzania jakościowych win jest najdłuższa i najsilniejsza.
Hiszpańscy producenci chętnie sięgają zarówno do odmian rodzimych, jak i do odmian francuskich, szczególnie do klasycznych szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir. Wśród popularnych białych odmian hiszpańskich należy wymienić szczep Viura oraz odmiany Malvasia i Garnacha Blanca. Do produkcji win czerwonych używane są głównie grona odmian Tempranillo, Graciano i Garnacha Tinta. Wina białe to w hiszpańskiej nomenklaturze "Vinos blancos", wina czerwone to "Vinos tintos", produkowane są też wina różowe "Vinos rosados". Najlepsze z win oznaczone są napisem "Gran reserva" i "Reserva".
W procesie produkcji wyróżnia się dwie tendencje-pierwsza, to zapożyczona od Francuzów tradycyjna metoda dojrzewania win w dębowych beczkach, druga to nowoczesna produkcja, wykorzystująca ostatnie osiągnięcia technologii winiarskiej. Specyficzne dla hiszpańskich win jest dojrzewanie ich nie tylko w beczkach, ale również w butelkach.