Po podbiciu Meksyku Cortez postanowił przekształcić Nowy Świat w ogromną winnicę. Już kilka lat później nadprodukcja tego regionu zagroziła winom hiszpańskim. Dla ich ochrony król Hiszpanii zarządził systematyczne karczowanie winorośli w koloniach w Ameryce. Przetrwały tylko najbardziej oddalone plantacje w dolnej Kalifornii. Dzisiaj Kalifornia jest najważniejszym producentem wina w Stanach Zjednoczonych. Powierzchnia, klimat i gleba czynią ten stan jednym z największych regionów winiarskich na świecie.

Czytaj więcej

Kalifornia

Niektóre źródła podają, że pierwsze krzewy winne sprowadził na Zachodnie Wybrzeże, około 1697 roku jezuita,
ojciec Juan Ugarte. Winorośl tę posadzono w pobliżu misji
Świętego Franciszka Ksawerego i nazwano ją Mission.


Przez długie lata, zarówno na północy, jak i na południu Kalifornii królowała odporna i plenna winorośl Mission, dająca wina mierne i bez charakteru. Wszystko zmieniło się wraz z przybyciem węgierskiego arystokraty i pułkownika Agostona Haraszthego. Przeszedł on do historii jako prawdziwy ojciec kalifornijskiego winiarstwa. W 1895 zaczął na szeroką skalę importować winorośl europejską, a wśród niej znakomity Zinfandel. W 1925 roku szczep ten, dający słynne wytrawne czerwone wino, przyjął się i stał się jednym z wielkich szczepów kalifornijskich. Dzisiaj dominują w Kalifornii cztery szczepy: Chardonnay, Cabernet Sauvignon oraz Merlot i Zinfandel.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl