

Producent
-
Bisol Prosecco Veneto (2)
-
Bottega (1)
-
Botter (4)
-
Braida (1)
-
Cantina di Negrar (1)
-
CANTINE GIACOMO MONTRESOR (1)
-
Cantine Paolini (1)
-
Cantine Paradiso (6)
-
Cantine Paradiso Posta Piana (3)
-
Cantine Pirovano (1)
-
Cantine Riondo (1)
-
Cantine Settesoli s.c.a. (3)
-
Casali del Barone (2)
-
Cavatina Premium - Schenk Holding (1)
-
Claudio Quarta (2)
-
Conterno Fantino Azienda Agricola (1)
-
Fantini Group (4)
-
Feudi Salentini SRL (4)
-
Giustini (1)
-
Kellerei Kaltern (1)
-
Luca Bosio Vineyards (1)
-
Luciano Arduini (1)
-
Marchesi Antinori (1)
-
Marcone (1)
-
Masca del Tacco (6)
-
Piccini (1)
-
Pietradolce (1)
-
Reguta (1)
-
Riecine (1)
-
Rocca delle Macie (1)
-
SOCIETà AGRICOLA CANNETA (1)
-
Tenute Rossetti (1)
-
Terre Cevico (1)
-
Tommasi Family Estates (2)
-
Varvaglione dal 1921 (5)
-
Vigneti del Salento (1)
-
Vigneti del Vulture (1)
-
Vini Tonon (2)
Szczepy
-
Syrah (10)
-
Muscat (2)
-
Primitivo (7)
-
Primitivo di Manduria (2)
-
Sauvignon Blanc (1)
-
Blend (14)
-
Negroamaro (6)
-
Nero di Troia (3)
-
Primitivo-Nero di Troia (1)
-
Susumaniello (1)
-
Zinfandel (1)
-
Nebbiolo (2)
-
Sangiovese (5)
-
Aglianico (1)
-
Glera (5)
-
Greco (1)
-
Fiano (1)
-
Merlot (1)
-
Barbera d'Asti (1)
-
Nero d'Avola (2)
-
Malvasia Nera (1)
-
Barbera (1)
-
Cannonau (1)
-
Vermentino (1)
-
Alicante Boushet (1)
-
Gewurztraminer (1)
-
Dolcetto (1)
-
Nerello Mascalese (1)
Kraj pochodzenia
Region
Rodzaj wina
Pojemność
Cena
-
od
do
Włochy są pod względem ilości wytwarzania wina największym producentem na świecie. Jest to kraj, w którym winnice są prawie wszędzie. Rozróżnia się tu dwa tysiące rodzajów odmian winorośli. Klimatyczne i geologiczne zróżnicownie Półwyspu Apenińskiego sprzyja tworzeniu się niepowtarzalnej gamy szczepów.

599,00 zł
Jednym z regionów, który słynie z produkcji win, jest Toskania, najczęściej kojarzona z Chianti. Kraina ta leży na północnym zachodzie półwyspu, ograniczona od południa Lacjum. Chianti swoje szczególne właściwości zawdzięcza glebie i klimatowi. Tradycyjne Chianti komponuje się z różnych szczepów: Sangiovese, które dostarcza winu treści, Canaiolo dostarczające aromatu, Trebbiano i Malvasia rozjaśnijące barwę. Kolejnym znanym winem i zaliczanym do największych win świata, pochodzącym z toskańskiej krainy, jest Brunello di Montalcino.
Kolejnym regionem wartym uwagi jest Piemont, położony u stóp Alp. Winorośl jest tam wszechobecna, aż 15 procent win włoskoci pochodzi z południowej części Piemontu. Region Piemoncki znany jest z dwóch wielkich win: Barolo i Barbaresco. Na czołowej pozycji lokalnych odmian winorośli znajduje się Nebbiolo, uprawiany na glebach wapienno-gliniastych. To jeden z najstarszych szczepów czerwonych, wprowadzony przez Rzymian. Innym ważnym regionem winiarskim jest Veneto. Położony wokół Werony w północno-wschodnich Włoszech. Veneto słynie z win Soave, Bardolino i Valpolicella oraz z innych, łagodnych win o owocowym bukiecie.