Producent
- Bisol Prosecco Veneto (2)
- Botter (1)
- Braida (1)
- Cantina di Negrar (1)
- CANTINE GIACOMO MONTRESOR (1)
- Cantine Paolini (1)
- Cantine Paradiso (6)
- Cantine Paradiso Posta Piana (3)
- Cantine Pirovano (1)
- Cantine Riondo (1)
- Cantine Settesoli s.c.a. (3)
- Claudio Quarta (3)
- Conterno Fantino Azienda Agricola (1)
- Fantini Group (2)
- Feudi Salentini SRL (4)
- Giustini (1)
- Luciano Arduini (1)
- Marchesi Antinori (1)
- Marcone (1)
- Masca del Tacco (6)
- Reguta (1)
- Riecine (1)
- Rocca delle Macie (1)
- Tenute Rossetti (1)
- Terre Cevico (1)
- Varvaglione dal 1921 (5)
- Vigneti del Salento (1)
- Vini Tonon (2)
Szczepy
Kraj pochodzenia
Region
Rodzaj wina
Pojemność
Cena
-
od
do
Włochy są pod względem ilości wytwarzania wina największym producentem na świecie. Jest to kraj, w którym winnice są prawie wszędzie. Rozróżnia się tu dwa tysiące rodzajów odmian winorośli. Klimatyczne i geologiczne zróżnicownie Półwyspu Apenińskiego sprzyja tworzeniu się niepowtarzalnej gamy szczepów.
599,00 zł
Jednym z regionów, który słynie z produkcji win, jest Toskania, najczęściej kojarzona z Chianti. Kraina ta leży na północnym zachodzie półwyspu, ograniczona od południa Lacjum. Chianti swoje szczególne właściwości zawdzięcza glebie i klimatowi. Tradycyjne Chianti komponuje się z różnych szczepów: Sangiovese, które dostarcza winu treści, Canaiolo dostarczające aromatu, Trebbiano i Malvasia rozjaśnijące barwę. Kolejnym znanym winem i zaliczanym do największych win świata, pochodzącym z toskańskiej krainy, jest Brunello di Montalcino.
Kolejnym regionem wartym uwagi jest Piemont, położony u stóp Alp. Winorośl jest tam wszechobecna, aż 15 procent win włoskoci pochodzi z południowej części Piemontu. Region Piemoncki znany jest z dwóch wielkich win: Barolo i Barbaresco. Na czołowej pozycji lokalnych odmian winorośli znajduje się Nebbiolo, uprawiany na glebach wapienno-gliniastych. To jeden z najstarszych szczepów czerwonych, wprowadzony przez Rzymian. Innym ważnym regionem winiarskim jest Veneto. Położony wokół Werony w północno-wschodnich Włoszech. Veneto słynie z win Soave, Bardolino i Valpolicella oraz z innych, łagodnych win o owocowym bukiecie.