Degustacja win PURE Santa Cruz de Alpera
podróż przez hiszpańskie smaki i tradycję.
Degustacja win z winnicy Santa Cruz de Alpera to nie tylko spotkanie z kolejnymi butelkami z południowej Hiszpanii, lecz przede wszystkim podróż w głąb ziemi, klimatu i ludzi, którzy od pokoleń uczą się od natury, jak zamykać w winie esencję miejsca. Region Almansa to jedno z mniej znanych, ale coraz bardziej cenionych hiszpańskich obszarów winiarskich. Leży we wschodniej części prowincji Albacete (w regionie Kastylia–La Mancha), pomiędzy Walencją a Murcją. Klimat, gleby i lokalne szczepy winorośli sprawiają, że tutejsze wina mają wyrazisty, śródziemnomorsko-kontynentalny charakter.
Bodega Santa Cruz de Alpera powstała w 1947 roku jako spółdzielnia 25 winiarzy z małej miejscowości Alpera w prowincji Albacete. Ich celem było wspólne dążenie do jakości i zachowania lokalnego dziedzictwa. Dziś winnica obejmuje ponad 3 000 hektarów upraw, z czego znaczna część prowadzona jest w systemie ekologicznym. Trudne, wapienne gleby, gorące dni i chłodne noce sprzyjają powstawaniu win o wyraźnej strukturze i głębokim aromacie.
Kluczową odmianą, z której słynie ta winnica i rejon, jest Garnacha Tintorera (znana także jako Alicante Bouschet) — rzadki szczep o intensywnie zabarwionym miąższu. To ona nadaje winom z tego regionu ich charakterystyczną, rubinową głębię i mocne ciało. Obok niej pojawiają się jednak również Monastrell, Verdejo czy Sauvignon Blanc, które uzupełniają portfolio winiarni o różnorodne wrażenia smakowe.

Dzisiejszy wieczór z winnica Santa Cruz de Alpera rozpoczęliśmy od wina PURE Sauvignon Blanc i zaraz pierwsza niespodzianka, czyste i jasne wino o jasnej barwie z zielonkawymi refleksemi. W nosie dość intensywne z nutami tropikalnymi i cytrusowymi. W ustach świeże i pełne z lekko gorzkawym finiszem, który w sumie nie przeszkadza. Bardzo dobrze odebrane i ocenione przez naszych gości. Następnym białym winen było PURE Verdejo o słomkowym słomkowym kolorze. W jego aromacie dominowały tropikalne owoce: mango, ananas i marakuja, a także świeże cytrusy. W ustach pełne energii, z delikatną goryczką w finale, charakterystyczną dla odmiany Verdejo. Ten idealny początek degustacji podkreśliliśmy przystawką – vol-au-vant z twarożkowo-szczypiorkowy do Sauvignon Blanc oraz melon z szynką parmeńską i kawałkami świeżych fig polanych miodowo cytrynowym sosikiem bardziej do Verdejo. Kolejnym krokiem były już wina czerwone PURE Roble oraz Crianza - Garnacha Tintorera, w których spotykały się aromaty dojrzałych czerwonych owoców leśnych, porzeczki oraz delikatne akcenty beczkowe – wanilia, cynamon, tytoń. Dla pokazania wina z innej odmiany podaliśmy PURE Monastrell - dość miękkie taniny i dobrze zrównoważoną kwasowość pokazuje tu swoją naturalną elegancję i pełnię, zachowując przy tym świeżość typową dla wysoko położonych winnic Almansa. Jako danie główne był kisz z kurczaka i mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami zielonymi z sosem winegret.

Kulminacją degustacji była Garnacha Tintorera PURE Gold Edition – wino potężne, skoncentrowane i pełne ekspresji. Jego głęboka barwa niemal nie przepuszcza światła, a aromat przywodzi na myśl jeżyny, dojrzałe śliwki, czekoladę, kawę i wanilię. W ustach jest bogate, aksamitne, z wyraźnymi taninami i długim, ciepłym finiszem.
