W piątkowy wieczór Nasi Klubowicze uczestniczyli w degustacji Master Class Penfolds. To wyjątkowa okazja, aby zgłębić wiedzę na temat tych znakomitych win, dowiedzieć się więcej o ich historii, produkcji i unikalnych cechach i stylach.
Lista degustacyjna;
Konunga Hill Chardonnay,
BIN 311 Chardonnay,
Konunga Hill Autum Riesling,
Konunga Hill Syrah,
BIN 2 Shiraz-Mataro,
BIN 407 Cabernet Sauvignon,
BIN GRANGE


Historia Penfolds zaczyna się w 1844 roku przybyciem dr Christophera Ralpha Penfolds i jego żony Mary do Australii. Młody lekarz nabywa po wsparciu rodziny 500 akrów (200 ha) u podnóża Mount Lafry Ranges. W ramach uprawy ziemi wokół domku, który zbudowała para (nazwanego „The Grange”), zasadzono francuskie sadzonki winorośli, które przywieziono z Anglii. Wierzyli w lecznicze właściwości wina a zwłaszcza leczenie anemii.
Nazwisko Max Schubert jest nierozerwalnie związane z winnicą Penfolds, jego wizja, pasja i innowacyjność zrewolucjonizowały australijskie winiarstwo, stworzył wino Penfolds Grange, które stało się ikoną i wzorcem jakości dla australijskiego winiarstwa.

Jako młody chłopiec rozpoczął swoją karierę w winiarni Penfolds w 1931 roku jako asystent winiarski. Stopniowo awansował i z czasem stał się głównym winiarzem. Najważniejszą jednak datą jest rok 1950, kiedy Schubert został wysłany do Europy, aby zdobyć wiedzę na temat winiarstwa. Podczas swojej podróży odwiedził Bordeaux we Francji, gdzie zainspirowały go tamtejsze techniki produkcji wina oraz wina o dużym potencjale starzenia. Po powrocie do Australii, w 1951 roku, Schubert postanowił stworzyć wino, które mogłoby konkurować z najlepszymi winami Bordeaux. Pierwszy rocznik Grange Hermitage (jak wtedy nazywano to wino) został wyprodukowany w 1951 roku. Początkowe reakcje na Grange były mieszane. Zarząd Penfolds nie był zachwycony, a niektórzy krytycy i konsumenci nie rozumieli tego wina. Schubert jednak nie zrezygnował i kontynuował produkcję Grange w tajemnicy przez kilka lat, aż do momentu, kiedy wina zaczęły zdobywać uznanie. W latach sześćdziesiątych Grange zaczęło zdobywać nagrody i uznanie zarówno w Australii, jak i na arenie międzynarodowej. Wino stało się symbolem innowacji i doskonałości w winiarstwie.
W 1962 roku Max Schubert został uhonorowany tytułem "Australijskiego Winiarza Roku" za swoje osiągnięcia i wkład w rozwój przemysłu winiarskiego. Dziś Penfolds Grange jest uznawane za jedno z najlepszych win na świecie. Każdy rocznik jest starannie produkowany z najlepszych winogron, głównie Shiraz, z dodatkiem Cabernet Sauvignon w niektórych latach.

Penfolds Grange jest znane z intensywnych aromatów i smaków ciemnych owoców (śliwki, jagody), przypraw, czekolady, kawy, cedru i dymu. Ma pełne ciało, dużą koncentrację i złożoność. Wino dojrzewa w nowych beczkach z amerykańskiego dębu przez 18-20 miesięcy. Grange ma wyjątkowy potencjał starzenia i może dojrzewać przez dekady, rozwijając bardziej złożone nuty skórzane, ziemiste i truflowe.