
Połączenie wina i czekolady – sztuka łączenia smaków
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wino i czekolada to trudne do połączenia składniki, odpowiednio dobrane zestawienia mogą jednak stworzyć wyjątkowe doznania smakowe. Kluczem do sukcesu jest balans między słodyczą, kwasowością, taninami i intensywnością smaku obu składników. Zazwyczaj do deserów i wyrobów z czekolady podawano zawsze słodkie wina uważając, że to jedynie słuszna droga. Pamiętam taką degustację na której do mocno wytrawnego wina Trapiche SVM Finca Coletto Malbec podaliśmy Brownie czekoladowe. Wywołało to lekką konsternacje naszych uczestników i twierdzenie, że to raczej zły wybór. Ale po chwili te opinie radykalnie się zmieniły i stwierdziliśmy wszyscy, że jest ok. To był ulubiony duet tego popołudnia.
Postanowiliśmy pogłębić ten temat, zapraszając na degustacje eksperta Janka Witkowskiego z Konrad Wina Wybrane, który przygotował zestaw win i 10 rodzajów czekolady Rzemieślnicze z Manufaktury Czekolady. Oto pełna lista ; Wino Mount Olympus Marlborough Sauvignon Blanc
Czekolady: Manufaktura Czekolady Manu Pomarańczowa 42%
Manufaktura Czekolady Czekolada style Dubai 43%
Wino Domaine Bousquet Cameleon Malbec Mendoza Tupungato
Czekolady; MANU Czekolada mleczna 44% z migdałem i solą- brązowy medal AOC
Las Vegans Vegan 46% jak-mleczna bez cukru
Wino Winnica L'Opera Triada wytrawne 2022
Czekolady: Manufaktura Czekolady Madagaskar 46%
Manufaktura Czekolady Czekolada CABERNET 63%
Wino João M. Barbosa Ninfa Tinto Tejo VR
Czekolady: Manufaktura Czekolady Jamajka 70 % +kwiat soli morskiej
Czekolada deserowa Jamajka 70% + prażone ziarno kakao
Wino Delibori Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2022
Czekolady: Czekolada deserowa Ekwador 80% bez cukru z ksylitolem
Las Vegans Vegan 100%
To co zapamiętałem z tego spotkania? Mianowicie, że najpierw degustujemy wino, następnie rozpuszczany czekoladę w ustach i ponownie kosztujemy wino. Każdy kolejny łyk wina będzie wzmacniał doznania smakowe.