Warunki klimatyczne panujące w Niemczech nie sprzyjają uprawie winorośli. Jednak ani północne położenie, ani chłodny klimat z "deszczową" jesienią nie zniechęciły Niemców do wytwarzania win. Jest to kraj znaczący ze względu na produkcję licznych gatunków białego wina.

Czytaj więcej

Niemcy

Na przestrzeni wieków Niemcy udoskonalili sztukę produkcji białych win o szerokiej gamie smakowej od wytrawnych do słodkich. Większość win niemieckich stanowią wina lekkie (10-11 procent zawartości alkoholu), o zapachu owocowym, orzeźwiające, ze szczyptą kwasowości. Najważniejsze winnice niemieckie znajdują się na południowym zachodzie Niemiec, między jeziorem Bodeńskim a Bonn. 85 procent produkcji rocznej stanowią wina białe i to one głównie kształtują obraz Niemiec jako producenta win. Historia wina niemieckiego jest ściśle związana z Renem i Mozelą.

W dolinie tych dwóch rzek Rzymianie wycisnęli najsi1niejsze pięrno swego panowania, czyli tradycję uprawiania winorośli, a po upadku imperium tradycję tę przejęły klasztory. W XIX wieku zaczęły się rozwijać spółdzielnie i łączyć regiony winiarskie, by prowadzić sprzedaż swoich naturalnych, niedosładzanych win. W winiarstwie niemieckim bardzo dużą wagę przywiązuje się do zawartości cukru w moszczu. Niektóre z najświetniejszych win na świecie wytwarza się z winogron szczepu Riesling i Gewuerztraminer.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl