Producent
Szczepy
Kraj pochodzenia
Region
Rodzaj wina
Kolor
Pojemność
Temperatura podawania °C
Ocena
Cena
-
od
do
Spory dotyczące tego, kto jest ojcem przemysłu winiarskiego w Australii, trwają do dziś. Większość winiarzy uważa, że największe zasługi na tym polu położył Szkot James Busby. Niektórzy wskazują na Johna Mac Arthura założyciela pierwszej australijskiej winnicy. Inni są zdania, że palma pierwszeństwa przysługuje Gregoremu Blaxlandowi, który pierwsze sto litrów czerwonego wina ze swojej posiadłości wysłał w podróż do Londynu.
Mieszkańcy Australii aż do końca lat sześćdziesiątych wypijali niewiele wina; sytuacja zmieniła się dopiero na początku lat siedemdziesiątych. Nastała wtedy moda na picie wytrawnych win i aby temu sprostać, miejscowi plantatorzy znaleźli nowe tereny do uprawy winorośli i podjęli produkcję win lekkich. Obecnie australijskie winiarstwo przeżywa pełny rozkwit. Wina produkuje się we wszystkich stanach, łącznie z północnymi, lecz najwięcej na południu, gdzie panują niższe temperatury. Mimo iż klimat na kontynencie jest gorący i wilgorny, a ziemie jałowe, winorośli uprawianej na powierzchni 70 000 hektarów służą liczne regiony mikroklimatyczne z odpowiednią glebą.
Australia liczy obecnie trzydzieści trzy regiony winiarskie, liczba zarejestrowanych winnic wynosi siedem tysięcy, a wytwórni win jest sześćset. Australia przez długi czas specjalizowała się w winach deserowych (porto, sherry), zgodnie z tradycją przeniesioną z Hiszpanii. Z białych szczepów w gorętszych sektorach bardzo rozpowszechniony jest Muscat Aleksandryjski (Gordo Blanco) i Res1ing, ale spotyka się też Palomino, Pedro Ximenez i Doradi1lo. Przewaga Reslinga wśród szczepów białych sprawia, że Australijczycy stali się specjalistami w jego uprawie. Natomiast wśród odmian czerwonych jedną trzecią upraw stanowi Shiraz. Rośnie wciąż popyt na wina lżejsze, świeższe i bardziej wytrawne. Możliwości ich produkcji są ogromne, dzięki istnieniu mikroregionów klimatycznych, szczególnie w południowo -zachodniej części kraju. Sadzi się tam Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon.