

Zapraszamy na degustację win hiszpańskich
z dwóch kultowych rejonów Rioja i Ribera del Duero
Podaruj sobie lub najbliższym voucher na Wieczór z sommelierem.
"Grand Cru Classé" to klasyfikacja najlepszych win z regionu Bordeaux, stworzona na zamówienie Napoleona III na Wystawę Światową w Paryżu w 1855 roku. Do dziś jest to synonim prestiżu, jakości i tradycji, szczególnie w regionie Médoc (i jednej posiadłości z Graves – Château Haut-Brion).
Klasyfikacja 1855 (Médoc & Graves) – Grand Cru Classé
17 kwietnia Światowy Dzień Malbec’a
Historia Malbec’a odzwierciedla kulturową trasę winogron w jej międzykontynentalnej podróży. Europejska odmiana, która dotarła do Argentyny i była szeroko sadzona, stając się ostatecznie sztandarowym szczepem winorośli w kraju. Odmiana imigrancka, która eksplorowała i dostosowywała się do terroir różnych regionów winiarskich kraju. Historycznym centrum produkcji Malbec’a było pierwotnie Cahors, miasto położone w południowo-zachodniej Francji w pobliżu Pirenejów, ponad 200 km od Bordeaux.
Połączenie wina i czekolady – sztuka łączenia smaków
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wino i czekolada to trudne do połączenia składniki, odpowiednio dobrane zestawienia mogą jednak stworzyć wyjątkowe doznania smakowe.
Kluczem do sukcesu jest balans między słodyczą, kwasowością, taninami i intensywnością smaku obu składników.
Zazwyczaj do deserów i wyrobów z czekolady podawano zawsze słodkie wina uważając, że to jedynie słuszna droga.
Grecki Dzień Kobiet
Greckie wina i kuchnia grecka to doskonałe połączenie aby uczcić Dzień Kobiet.
Grecja, jako jedno z najstarszych centrów winiarskich na świecie, oferuje zarówno unikalne odmiany winogron, jak i wina doskonale komponujące się z charakterystycznymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. To rzymski poeta Wergiliusz pisał o greckim winie; „Łatwiej policzyć ziarna piasku nad morzem niż nazwać wszystkie jego odmiany”
Poznajemy niemieckie wina ze stowarzyszenia VDP
W sobotni wieczór Nasi Klubowicze poznawali zawiłości win niemieckich ze stowarzyszenia VDP a pomagał nam w tym Michał Bardel - (Ambasador stowarzyszenia Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP)) a do tego wina z własnej selekcji.
Degustacja win z Naszymi Klubowiczami to świetna okazja, do odkrywania różnorodności smaków i stylów, które oferują wina. Tym razem wybór padł na Nowy Świat. A na ten wieczór wybraliśmy po dwa wina z RPA, Chile i Argentyny.
Jak wspomnienie lata to oczywiście musi być i Prosecco Valdobbiadene Superiore Jeio, które na podniebieniu ujawnia nam mineralność wzgórz, na których uprawiane są owoce szczepu Glera oraz delikatna, orzeźwiająca kwasowość nadana przez terroir regionu Valdobbiadene.
Słodycz wina słodkiego mierzona jest poziomem cukru resztkowego, który pozostaje w winie po zakończeniu fermentacji. Wartości te są wyrażane w gramach na litr, co pozwala konsumentom na świadomy wybór w zależności od preferowanego stopnia słodyczy. Słodycz wina wpływa na jego teksturę, balans smakowy i ogólną percepcję w ustach.
Wino półsłodkie to kategoria win, które posiadają więcej cukru resztkowego niż wina wytrawne, ale mniej niż wina słodkie. Charakteryzuje się zrównoważonym smakiem, gdzie słodycz jest umiejętnie połączona z kwasowością, co daje efekt pełniejszego, bardziej złożonego bukietu. Idealne dla tych, którzy szukają złotego środka między wytrawnością a intensywną słodyczą.
W piątkowy wieczór Nasi Klubowicze uczestniczyli w degustacji Master Class Penfolds. To wyjątkowa okazja, aby zgłębić wiedzę na temat tych znakomitych win, dowiedzieć się więcej o ich historii, produkcji i unikalnych cechach i stylach.
Lista degustacyjna;
Konunga Hill Chardonnay,
BIN 311 Chardonnay,
Konunga Hill Autum Riesling,
Konunga Hill Syrah,
BIN 2 Shiraz-Mataro,
BIN 407 Cabernet Sauvignon,
BIN GRANGE
Wino musujące to rodzaj wina zawierającego dwutlenek węgla, który nadaje mu charakterystyczną musującą strukturę. Bąbelki mogą być naturalnym efektem fermentacji wina w butelce lub zbiorniku, albo mogą być dodane sztucznie. To właśnie bąbelki sprawiają, że wino musujące jest tak orzeźwiające i eleganckie, co czyni je idealnym na celebracje i specjalne okazje. Dzięki różnorodnym poziomom wytrawności i smaków, wina musujące są wszechstronnym wyborem, który może zadowolić różne gusta.
Wybór odpowiedniego wina na wesele to kluczowy element, który wpływa na atmosferę i zadowolenie gości. Idealnie dobrane wino podkreśla smak potraw, dodaje elegancji wydarzeniu oraz celebruje wyjątkowe chwile. Przy planowaniu wesela warto wziąć pod uwagę gust pary młodej oraz gości, a także sezon i temat przewodni uroczystości. Dobre wino może stać się niezapomnianym elementem, który zapadnie w pamięci uczestników na długo po zakończeniu imprezy.
Hiszpania jest krajem o bogatej tradycji winiarskiej, a jej najbardziej znane regiony winiarskie, takie jak Rioja, Ribera del Duero czy Priorat, cieszą się światową renomą. Jednak Hiszpania kryje także wiele mniej znanych regionów winiarskich, które produkują wyjątkowe wina i zasługują na uwagę. Na tym spotkaniu z Klubowiczami chcemy przybliżyć mniej znany region jakim jest Samontano.
To mały region win najwyższej jakości ma w sobie coś egzotycznego. Tutejsze wina mają niewiele wspólnego z produktami innych regionów winiarskich Aragonii, Wynika to częściowo z klimatu panującego w Samontano. Położony u stóp Pirenejów na północ od prowincji Huesca, jest zrównoważonym klimatycznie obszarem w tym regionie. Bardzo dużą rolę odgrywa jakość win oraz dynamiczność i innowacyjność produkcji miejscowych winiarzy. W dolinie Secastilla o płaskim dnie, gleba jest przetykana minerałami z wygasłego wulkanu co jest idealnym środowiskiem do uprawy winorośli. Ta ukryta dolina, która szczyci się stuletnimi winoroślami Garnacha i która została odkryta przez Viñas del Vero- zapewniły wielki sukces tym winom.
Winnica Viñas del Vero powstała w latach 80-tych ubiegłego wieku i nazwę zawdzięcza rzece Vero. My wybraliśmy do degustacji cztery wina aby pokazać ich różnorodność;
-La Miranda Secastilla Garnacha Bianca,
-Viñoas del Vero Gewürztraminer,
-La Miranda Secastilla Garnacha,
-Secastilla Garnacha Viñedos Viejos de Altura,
La Miranda Garnacha Blanca - Choć Garnacha Blanca jest bardziej znana w innych regionach Hiszpanii, w Somontano produkuje się z niej wyjątkowe wina. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, z nutami cytrusowymi i ziołowymi. Viñoas del Vero Gewürztraminer zadziwia delikatnością i kwiatowym charakterem atakuje większość zmysłów typowością swojej odmiany. Czerwień to już głęboko rubinowa barwa i Garnacha w pełnej odsłonie, La Miranda Secastilla Garnacha – kwiatowa i mocno owocowa – ciemne owoce leśne, smakowite, krągłe pięknie zrównoważone. Secastilla Garnacha Viñedos Viejos de Altura,- szczególne cechy rolno-klimatyczne i różnorodność doliny Secastilla u podnóża Pirenejów, pozwalają na produkcję win o zróżnicowanym charakterze. Górska uprawa winorośli i ręczne zbiory to cechy charakterystyczne Secastilli, które odzwierciedlają terroir, w którym się rodzi, i której niepowtarzalny charakter wynika ze starych winorośli Garnacha z których jest zrobione. Przez 10 miesięcy Secastilla dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu pod opieką winiarza José Ferrera. Wino oferuje soczystą owocowość z wiórkami czekolady w nosie. Miękkość i finezja poprzedzają eksplozję smaku i intensywności, które charakteryzują to pełne, okrągłe i wspaniałe wino z Somontano.
Na koniec - Priorat region usytuowany 50 kilometrów od Morza Śródziemnego ze 150 winiarniami i wysokiej klasy winami znajdującymi się w czołówce światowych list. Chociaż 40 lat temu istniały tu zaledwie 4 winiarnie produkujące wino stołowe. W połowie lat 80-tych czworo przyjaciół zgodziło się przywrócić do życia ukryty potencjał regionu. René Barbier, Alvaro Palacios, Carles Pastrana i José Luis Pérez zaczęli wspólnie produkować wina. W 1989 roku zrobili swoje pierwsze wina, swoimi winami odnieśli sensacyjne sukcesy i zwrócili uwagę świata wina na wina z Prioratu.
-Mas Alta Els PICS Garnacha-Cariñena,
-Alvaro Palacios Les Terrasses Garnacha-Cariñena
Mas Alta Els PICS – jest idealnym winem premium dla tego regionu, ma w sobie piękną soczystość, na podniebieniu dojrzałe wiśnie i ciemne jagody, trochę wanilii z doskonale zintegrowanymi kamienno-dymnymi przyprawami. Niezwykle urocze! Na finiszu mineralne i niesamowicie długie. To, co robi na mnie wrażenie, to fakt, że pomimo swojej obfitości i koncentracji, Els Pics wcale cię nie nudzi. Świetny, niedrogi wszechstronny i już właściwy prekursor wspaniałych win Mas Alta. Alvaro Palacios Les Terrasses Garnacha-Cariñena kolebka Alvaro Palacios'a i jego autorskie wino "Les Terrasses" ze szczepów: 57% garnacha, 42% cariñena, 1% białe odmiany
Jedno z najbardziej znanych win Álvara Palaciosa skutecznie uwodzi skoncentrowanymi aromatami dojrzałych czarnych wiśni, porzeczek i lukrecji. W ustach pełne i soczyste, jedwabiście taniczne, harmonijne, o wyraźnym, lekko mineralnym posmaku.
Wino medalowe:
> 93 punkty – James Suckling 2023 (rocznik 2021)
> GOLD Medal (95 punkty) – Decanter World Wine Awards 2020 (rocznik 2017)
> SILVER Medal – Decanter World Wine Awards 2019 (rocznik 2016)
> GOLD Medal – Decanter World Wine Awards 2018 (rocznik 2015)
> GOLD Medal – Decanter World Wine Awards 2017 (rocznik 2015)
> 94 Punkty Parkera (rocznik 2019)
Nieco zapomniany, ale dumny monarcha powraca do władzy w świetnym stylu. Otoczony prawdziwym kultem w ojczyźnie, konsekwentnie opanowuje kolejne kraje. I wszędzie, także w Polsce, witany jest z entuzjazmem.
Białe wina charakteryzują się jako bezbarwne, ponieważ sok winogronowy w procesie winifikacji nie styka się ze skórkami. Paleta kolorów w winach białych sięga od bladej zieleni po złocistą żółć. Białe wina mają zróżnicowany profil smakowy – od świeżych i kwasowych, po bogate i pełne. Są popularne na całym świecie i stanowią doskonały wybór do wielu potraw.
Wino czerwone to rodzaj wina produkowany z ciemnych odmian winogron. Kolor czerwony pochodzi ze skórki winogron, który zawiera pigmenty zwane antocyjanami. Wino czerwone występują w różnych stylach w zależności od odmiany winogron, rejonu upraw, metody produkcji i starzenia.jest popularne na całym świecie, cenione za swoje zdrowotne właściwości i złożony profil smakowy.