
17 kwietnia Światowy Dzień Malbec’a
Historia Malbec’a odzwierciedla kulturową trasę winogron w jej międzykontynentalnej podróży. Europejska odmiana, która dotarła do Argentyny i była szeroko sadzona, stając się ostatecznie sztandarowym szczepem winorośli w kraju. Odmiana imigrancka, która eksplorowała i dostosowywała się do terroir różnych regionów winiarskich kraju. Historycznym centrum produkcji Malbec’a było pierwotnie Cahors, miasto położone w południowo-zachodniej Francji w pobliżu Pirenejów, ponad 200 km od Bordeaux.
Sukces Malbec’a jest dzisiaj kojarzony z Argentyną, ratującą ta odmianę od zapomnienia i wyznaczająca paradygmat na światowej scenie winiarskiej. To dzięki impulsowi argentyńskiego przemysłu winiarskiego Malbec ujawnił swój prawdziwy potencjał: wszechstronność, elegancję i przepych, stając się centrum najbardziej zuchwałych innowacji w ciągu ostatnich dwudziestu lat.
Dzisiaj Argentyna jest głównym producentem Malbec’a. Z 109 686 akrami Malbec stanowi 38,6% wszystkich czerwonych odmian i 22,4% całkowitej powierzchni uprawnej w kraju Jest to odmiana, której powierzchnia wzrosła najbardziej: od 2000 r. wzrosła o 171% (co odpowiada 69 290 akrom).
Malbec World Day to globalna inicjatywa stworzona przez Wines of Argentina, której celem jest pozycjonowanie argentyńskiego Malbec’a jako jednego z najbardziej znanych na świecie i świętowanie sukcesu krajowego przemysłu winiarskiego. Obchodzony po raz pierwszy 17 kwietnia 2011 r. Światowy Dzień Malbec’a, znany jako MWD, zdołał pozycjonować się jako wydarzenie historyczne i kulturalne w globalnej promocji wina i dziś jest częścią międzynarodowego kalendarza obchodów. Każdego roku, przez cały miesiąc, Wines of Argentina przewiduje zróżnicowany program działań na głównych rynkach docelowych, dodany do wydarzeń organizowanych przez argentyńskie przedstawicielstwa za granicą i niezależne inicjatywy.