Bodega Garzón Tannat Reserva 2021
Opis
Szczep: Tannat
Najlepiej komponuje się z dziczyzną, duszoną jagnięciną z ziołami oraz serami pleśniowymi z prażonymi orzechami włoskimi.
Serwować w temperaturze 16–18°C
SILVER medal (92 punkty) – Decanter World Wine Awards 2020 (rocznik 2018)
Best Buy (92 punkty) – International Wine & Spirits Competition 2020 (rocznik 2018)
93 punkty – Tim Atkin 2020 (rocznik 2018)
92 punkty – James Suckling 2020 (rocznik 2018)
92 punkty – Tim Atkin 2024 (rocznik 2022)
Best Buy (90 punktów) – Wine Enthusiast 2024 (rocznik 2022)
Tę imponującą urugwajską winiarnię ufundował Alejandro Bulgheroni, biznesmen należący do pierwszej pięćsetki najbogatszych ludzi świata. I nie jest to jego pierwsza winiarska inwestycja – ma swoje winiarnie w Napa Valley, w Toskanii, Bordeaux czy Barossie. Ale farma w Garzon to przedsięwzięcie zupełnie wyjątkowe – obok wina wytwarza się tu wszystkie podstawowe produkty spożywcze, od warzyw po mięsa ze zwierząt własnej hodowli, zaś w tutejszej restauracji można wszystkie te składniki znaleźć na talerzu. A przy tym jest to inwestycja całkowicie samowystarczalna energetycznie (farma wiatrowa) i zaopatrująca się w wodę z własnych studni głębinowych.
Winiarnia ma dwa ikoniczne wina: pierwsze to Balasto – kupaż tannata z takimi odmianami jak cabernet franc, marselan i petit verdot dojrzewany we francuskich beczkach przez 20 długich miesięcy. W międzynarodowych ocenach otrzymuje regularnie oceny między 94 a 95 punktów. Drugie to Tannat Single Vineyard dojrzewany we francuskich beczkach 12 miesięcy, który w roczniku 2017 otrzymał 95 punktów i platynowy medal "Decantera" jako najlepsze czerwone wino odmianowe
Charakterystyka wina
Szczepy | Tannat |
Kraj pochodzenia | Urugwaj |
Region | Garzon/Maldonado |
Rodzaj wina | Spokojne |
Kolor | Czerwony |
Smak | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 litra |
Temperatura podawania °C | 16-18 |