Francis Coppola Diamond Collection Claret Cabernet Sauvignon
Opis
Szczep: 78% Cabernet Sauvignon, 14% Petit Verdot, 5% Merlot, 3% Cabernet Franc
Ciemno rubinowa barwa, w nosie wyczuwalne aromat śliwki, porzeczki oraz nuty dymu tytoniowego, przypraw, anyżu i wanilii.
Na podniebieniu wytrawne o miękkich i gładkich taninach, dobrze zbudowane, jeżyny, borówki, wiśnie i espresso o długim owocowym i czekoladowym finiszu
Podawać: przede wszystkim do soczystego steka, wołowiny, grillowanej jagnięciny oraz makaronu fettuccini.
Serwować w temperaturze 18°C po godzinnej dekantacji
Nagrody:
Wino sklasyfikowane przez Wine & Spirits jako jedno z najlepszych win świata
90 – Wine Enthusiast
Silver Medal – San Francisco Chronicle Wine Competition
Outstanding Gold – IWSC
San Francisco IWC: złoto na 2015
Diamentowa kolekcja Francis Coppola Claret, jak sugeruje jej brytyjska nazwa, jest wykonana w tym samym stylu, co najlepsze wina typu Medoc z Bordeaux. Wino na bazie Cabernet Sauvignon zmieszane w stylu Bordeaux, charakteryzuje się wyjątkową głębią i wyjątkowymi smakami. Aby uhonorować autentyczność i dziedzictwo win wyprodukowanych w tym stylu przez samego kapitana Niebauma z winnic California od 1910 roku, nazywamym winem Claret. Claret, jak wspomina etykieta, to termin pierwotnie używany przez Brytyjczyków do opisania mieszanek Bordeaux na bazie Cabernet Sauvignon. Francuzi oczywiście nie lubią ludzi używających nazwy Bordeaux, więc często znajdziesz te mieszanki w stylu Bordeaux o nazwie Claret lub Meritage .
Charakterystyka wina
Szczepy | Cabernet Sauvignon |
Kraj pochodzenia | USA |
Region | Kalifornia |
Rodzaj wina | Spokojne |
Kolor | Czerwony |
Smak | Wytrawne |
Pojemność | 0,75 litra |
Temperatura podawania °C | 18 |