Degustacja wina El Progresso, poznajemy Kastylia - La Mancha
Degustacja wina El Progresso, poznajemy Kastylia - La Mancha

Kolejne spotkanie z naszymi Klubowiczami poświęciliśmy winnicy El Progresso z Kastilia -La Mancha. 

Kastylia-La Mancha to jeden z najważniejszych i największych regionów winiarskich w Hiszpanii, słynący z rozległych winnic i różnorodnej oferty winiarskiej. Położona w środkowej części kraju Kastylia-La Mancha szczyci się klimatem kontynentalnym z gorącymi latami i mroźnymi zimami, co stwarza dogodne warunki do uprawy winorośli. Nawadniana jest przez Tag (Tajo), Júcar i Guadianę. 180 tysięcy hektarów winnic podzielonych na wiele podregionów (Albacete, Campo de Calatrava, Campo de San Juan.), to rzeczywiście brzmi imponująco. Tradycyjnie stolicą La Mancha jest Ciudad Real. Wiatraki z Campo de Criptana, z którymi walczył Don Kichote nadal pobudzają wyobraźnię turystów. 

La Mancha dopuszczono odmiany winorośli: białe – Airén (70% zbiorów przeznaczone jest głównie do destylacji), Macabeo (Viura), Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pardilla, czerwone – Tempranillo (Cencibel), Arnacha, Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Wiele tych win dojrzewa w tradycyjnych, ogromnych, glinianych zbiornikach zwanych Tijanas. Wina dojrzewane w dębie klasyfikowane są jak w Rioja jako Crianza, Reserva i Gran Reserva. Od 1995 wytwarza się tu wina musujące klasyfikowane jako D.O. (dojrzewane minimum 9 miesięcy).

Degustację  win z Hiszpanii  rozpoczęliśmy od toastu winem musującym z rejonu Penedes Cava MasFi Brut.  To eleganckie i zrównoważone wino, poddawane drugiej fermentacji w butelce przez  10 miesięcy, pokazuje drobne bąbelki oraz złożone podniebienie. Wyczuwalne są nuty białych kwiatów i cytrusów w nosie świeże owoce pestkowe i przyjemny kremowy aromat. Ogólnie bardzo dobrze przyjęte przez uczestników.

Następnie nowości z winnicy "El Progreso" z Castilla-La-Mancha m in: Airén , to to odmiana Vitis vinifera, białych winogron powszechnie używanych w produkcji wina. Pochodzi z Hiszpanii , gdzie stanowi prawie jedną czwartą wszystkich uprawianych winogron.

El Progreso Varietales  AIRÉN - to wino o słomkowożółtej barwie. Aromaty dojrzałych owoców z lekkim akcentem kwiatowym. W ustach świeże, zrównoważone i soczyste.  Aromat dojrzałych owoców z lekkimi nutami kwiatowymi, soczyste.

El Progreso Varietales  VERDEJO – to wino kusi aromatami owoców cytrusowych z nutą grejpfruta, w ustach dochodzą do głosu akcenty owocowe, wsparte solidną kwasowością. Do tych win podaliśmy sałatkę z młodym szpinakiem , awokado, pomidorkami koktajlowymi, białymi winogronam,  oliwkami i serem feta, skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Teraz już dominowała czerwień, El Progreso Varietales Tempranillo, Merlot i Blend.

Tempranillo Roble trzy miesiące w dębie , Merlot, Blend (Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon) i tutaj dominowały już ciemne owoce leśne, dojrzała wiśnia, lukrecja i nuty wędzonego drewna.

Na zakończenie degustacji przepyszny Monastrell "Altos de Luzon" z winnicy Luzon z regionu Jumilla. Wino 100% Monastrell zebrane z „Parcela La Melera”, 40-letniej nienawadnianej winnicy położonej w La Venta del Puerto, na wysokości 675 m n.p.m., o bardzo ubogiej i piaszczystej glebie, z której powstają drobnoziarniste winogrona , o dużej koncentracji i dobrej kwasowości. Dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, dzięki starzeniu posiada głęboką czerwoną barwę z rubinowymi przebłyskami , o wyrazistych i intensywnych aromatach, w których dominują nuty czerwonych i czarnych owoców, słodkich przypraw i delikatnych nut dymnych . W ustach szczere, z żywą świeżością, nie tracąc przy tym owocowego charakteru. Na podniebieniu z delikatnymi taninami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl