
Grecki Dzień Kobiet
Greckie wina i kuchnia grecka to doskonałe połączenie aby uczcić Dzień Kobiet.
Grecja, jako jedno z najstarszych centrów winiarskich na świecie, oferuje zarówno unikalne odmiany winogron, jak i wina doskonale komponujące się z charakterystycznymi daniami kuchni śródziemnomorskiej. To rzymski poeta Wergiliusz pisał o greckim winie; „Łatwiej policzyć ziarna piasku nad morzem niż nazwać wszystkie jego odmiany” To potwierdzenie bogactwa i różnorodności rodzimych odmian winorośli. Dziś Grecja może pochwalić się ponad 300 rodzimymi szczepami winogron, co stanowi jedno z największych bogactw genetycznych w świecie winiarstwa.
Tym razem degustację otwieramy białym winem z winnicy Kir Yanni założonej przez Yannisa Boutarisa w 1997 roku, Assyrtiko The North w nosie intensywne aromaty brzoskwini i moreli. Uzupełnione nutami cytrusów. W ustach rześkie i pikantne z nutami mineralnymi, bardzo dobrze odebrane przez naszych gości. Następnie było wino Mantinia Signature Collection - w nosie nuty cytrusowe przeplatają się z aromatem zielonego jabłka, brzoskwini i ananasa. Dość mocno zbudowane, mineralne i o rześkiej kwasowości. Kolejne wino to Atelier Lagorthi /Riesling - intensywne aromaty owoców egzotycznych. W ustach delikatnie kwasowe to wpływ odmiany Riesling. Posmak pozostawia wrażenie świeżych owoców tropikalnych.
Oto wina które serwowaliśmy na degustacji;
1. Kir-Yianni The North Assyrtiko,
2. Mantiinia Signature Collection Moschofiro,
3. Atelier Lagorthi-Riesling,
4. Alpha Estate “Turtes” Malagouzja,
5. Nemea Ampelomythos Rose Agiorgitiko,
6. Varieltale Collection Agiorgitiko,
7. Kir-Yianni Naoussa Cuvee Villagesh Xinomavro,